Besuc

  • Besuc
    Besuc Besuc
+info
Fitxa normal

BESUC

+info
Nom comú 
BESUC DEL CANTÀBRIC
Nom científic 
Pagellus bogaraveo
Descripció 
De la família dels espàrids i de l’ordre dels perciformes.
És un peix blanc o semi gras d'aigua salada, però que a l’hivern es converteix en peix blau pel seu contingut en greix.
Amb el llom de color rosat i els costats i ventre de color gris platejat. Totes les aletes tenen una coloració ataronjada. Té una taca negra per sobre de les aletes pectorals, a l'inici de la línia lateral, que ens els exemplars joves no es veu.
És una espècie demersal, de cap petit però fort i ulls molt grans.  El seu cos és rabassut i alt; i no sol superar mai els 50-60 centímetres de llarg.
Quan és jove, la seva pell és més clara, pràcticament blanca, molt apreciada i exquisida.
És un peix molt consumit pels humans i que es pot consumir tot l’any, però per èpoques nadalenques encara es consumeix més.
Entorn 
Habita al mar Cantàbric, a l’oceà Atlàntic i al mar Mediterrani; en fons arenosos, rocosos o fangosos. Quan és jove, s'acostuma a trobar a una fondària de 40 m, mentre que quan és adult es pot arribar a trobar als 300 m.

De la mateixa espècie 
- Aligot o besuc blanc:
Nom científic: Pagellus acarne.
És més petit que el besuc del Cantàbric i no té la taca negre. Amb el llom de color rosat i els costats i ventre de color argentat blanquinós.

- Mabre:
Nom científic: Lithognathus mormyrus.
Conegut com a “Herrera”, en castellà. És menys gustós que el besuc del Cantàbric, però la seva carn també és apreciada.
Mesos de captura: 
Gen
Feb
Mar
Abr
Mai
Jun
Jul
Ago
Set
Oct
Nov
Des
La millor temporada per pescar el besuc del Cantàbric és durant els mesos de més fred, a la tardor i a l'hivern (des de l'octubre fins al març inclosos).
Ormeigs de pesca 
Es captura en modalitats com ara l'arrossegament, l'encerclament, el palangre de fons i el tremall.
L'art d'arrossegament és un art d'encalç en forma d'embut que, arrossegat pel fons del mar, captura tots els animals que troba al pas i els reté a la part final.

L'art d'encerclament consisteix a envoltar una mola de peix amb una xarxa.

El palangre és aquell ormeig format per un cordill llarg, del qual penja una rastellera de ramificacions de cordill més prim anomenades braçolades que van proveïdes d'hams.

Per últim, el tremall és aquell ormeig format per tres xarxes superposades, una de petita al mig i dues altres de malla més ampla, unides per les vores, que es cala en ziga-zaga.

D'interès 
Degut a la seva popularitat, ha donat nom a un utensili de cuina anomenat bullidor de peix. És un bullidor allargat proveït d'una planxa foradada a l'interior, que s'utilitza per a bullir un peix gros sencer.

Quan neixen solen ser mascles, i quan superen els 10 anys es converteixen moltes vegades en femelles.
Informació nutricional: 
100g contenen:
Energia
86 Kcal
Proteïnes
17 g
Greixos
2-5 g
B3
5 mg
B12
2 µg
Calci
380 mg
Ferro
0,8 mg
Potassi
310 mg
 
El besuc és un peix semi gras. La seva quantitat de greix canvia segons l’estació de l’any: a la primavera quasi no en té i a l’hivern conté una mitja d’uns 9g de greix per cada 100g. És una important font de proteïnes, i molt recomanat per a dietes de reducció de pes. És ric en vitamines B3, B6 i B12, especialment en aquesta última. Totes elles són vitamines que afavoreixen el funcionament del sistema nerviós i el de defensa, intervenint també en la formació de les hormones sexuals. Pel que fa als minerals, destaca el magnesi, que afavoreix el funcionament del budell i del sistema nerviós, així com el potassi, que és beneficiós per l’activitat muscular. És ric en ferro, que afavoreix la creació de l’hemoglobina i el fòsfor, imprescindible pels ossos i per les dents. El besuc conté purines que es transformen en àcid úric, pel que no és molt recomanable per les persones que pateixen hiperuricemia o gota.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Vic
................T. 93 889 40 81
garoina Barcelona
................T. 93 515 77 31

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.