Cargols de mar

  • Cargols de mar
    Cargols de mar Cargols de mar
+info
Fitxa normal

CARGOLS DE MAR

+info
Nom comú 
CARGOL DE PUNXES
Nom científic 
Bolinus brandaris
Descripció 
Conegut en castellà com a “Cañailla”, és un mol·lusc gasteròpode univalve (amb una sola valva), que pertany a la família Muricidae. És un tipus de cargol de mar que té cap, un peu musculós ventral i una closca dorsal. La closca és molt dura i resistent, amb 6 o 7 espirals d'on surten unes espines llargues, còniques i fortes. És de color blanquinós i groguenc, amb l'obertura de color taronja.
El sifó és llarg i recte, i pot mesurar el mateix que la closca. És per on van filtrant i expulsant l'aigua d'on agafen l'oxigen.
Es reprodueix al final de la primavera posant els ous en una espècie de nius blancs i de tacte gelatinós i esponjós, que posa sobre zones amb algues.
És un animal depredador i carnívor que s'alimenta d'altres mol·luscs bivalves o gasteròpodes. Els ataca amb la seva potent ràdula, estructura que està a la base de la seva boca i que està constituïda per vàries fileres de petites dents.
Entorn 
Aquest mol·lusc es captura en aigües temprades del mar Mediterrani i a les costes de l’oceà Atlàntic Oriental. Viu sobre pedres cobertes d'algues i espècies vegetals marines, en aigües poc profundes de fons arenosos-fangosos, de menys de 100 m de fondària.
De la mateixa espècie 
- Busano o corneta:
Nom científic: Murex o Phyllonotus trunculus
A Màlaga, als cargols de punxes se'ls anomena “Busanos”, que és una espècie molt semblant. La seva closca és dura i verdosa. Pot arribar als 8 cm de llargada. El sifó és curt i corbat cap al dors. El seu sabor és més fort que el del cargol de punxes i té una forma més arrodonida. Habita al Mediterrani i a l’estret de Gibraltar.
Mesos de captura: 
Gen
Feb
Mar
Abr
Mai
Jun
Jul
Ago
Set
Oct
Nov
Des
Els cargols de punxes es troben tot l’any, tot i que és a la primavera i a l'estiu quan augmenten els exemplars en venda.
Ormeigs de pesca 
El cargol de punxes es captura principalment amb el rastell de cadenes, amb cargoleres i també amb tremalls a més de 12 m de fondària.

El rastell de cadenes és similar a l'ormeig d'arrossegament i consisteix en una estructura de ferro o d'acer de forma rectangular i vertical, ampla i baixa que és llançada al fons del mar. Aquesta estructura va soldada perpendicularment a una altra igual o molt semblant on s’amarren un seguit de cadenes a la part posterior formant com un semicercle. Aquestes estructures porten una espècie de sac o bossa de malla molt espessa, que és on es recull la captura, mentre la barca va avançant i el rastell es va arrossegant pel fons del mar. Per tal de reforçar aquests rectangles allargassats i baixos es posen transversalment un seguit de travessers per donar resistència al conjunt.

Les cargoleres són un tipus de nansa o gàbia especial per a cargols.

Per últim, el tremall és aquell ormeig format per tres xarxes superposades, una de petita al mig i dues altres de malla més ampla, unides per les vores, que es cala en ziga-zaga.


D'interès 
Actualment, omple els plats de la gastronomia catalana. Però, antigament, va tenir un gran valor econòmic ja que, de les seves glàndules branquials, s’extreia un líquid que els fenicis utilitzaven per tenyir les teles dels reis, emperadors i sacerdots, de color púrpura. Per tintar una túnica eren necessaris més de 12.000 cargols de punxes o cargols corneta.
Cada mes de juny, a la població de l'Escala, a la Costa Brava, se celebra un festival gastronòmic dedicat al cargol de punxes.
És un dels mol·luscs més calòrics després de les cloïsses, amb un alt contingut de proteïnes i vitamines.
Informació nutricional: 

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Les Bases
................T. 93 873 06 54
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Berga
................T. 93 822 33 26
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

5 + 1 =
Resol la operació, siusplau.