Cargols de terra

  • Cargols de terra
    Cargols de terra Cargols de terra
+info
Fitxa normal

Cargols de terra

Nom comú: 
CARGOL DE TERRA
Nom científic: 
Helix aspersa
Descripció: 
El cargol de terra pertany al gènere de mol·luscs gasteròpodes de la subclasse dels pulmonats i, és de la família dels Helícids. És un animal sense esquelet intern que es desplaça arrossegant-se sobre el ventre i ha desenvolupat un pulmó per a respirar l’aire atmosfèric.
Té la conquilla helicoïdal i generalment dextrorsa, de color marronós amb franges més fosques. Pot arribar a fer entre 20 i 40 mm segons les zones. Al cap hi té quatre tentacles: els inferiors són petits i els utilitza per ensumar i palpar; i els superiors, són més llargs i a l'extrem, és on hi té els ulls.
Té una llengua dentada o ràdula que els permet raspar superfícies.
Tot i que és hermafrodita, necessita aparellar-se per a què es produeixi la fecundació. S'insemina a la primavera i tardor mentre el temps estigui temperat i humit, generalment de nit, i pot durar entre 4 i 7 hores. Primer sempre s'activaran els òrgans masculins i després els femenins. Els ous són enterrats sota la capa fèrtil del sòl i passats entre 12 dies i un mes, segons les condicions climatològiques, esclaten i neixen les cries.  A cada posta pot posar 100 ous, i és capaç de posar-ne una vegada al mes.
S’amaga sempre que les condicions no són favorables. Surt quan hi ha humitat i s’arrossega sobre el seu peu deixant anar una bava llefiscosa que li permet desplaçar-se lentament.
Menja fulles tendres i sucoses, especialment quan estan humides per la pluja o la rosada nocturna.
Viu uns 4 a 5 anys.
És molt apreciat per la seva carn.
 
De la mateixa espècie: 
Les espècies més recol·lectades i criades són:
- Cargol Bover, cargol moro o bou:
Nom científic: Helix aspersa.
És el cargol de terra més comú i consumit a casa nostra.

- Cargol cristià, cargol jueu o vinyal:
Nom científic: Otala punctata.
També és un cargol molt comú a casa nostra.

- Vaqueta, vaqueta serrana:
Nom científic: Iberus galterianus alonensis.
És el cargol més apreciat en gastronomia al País Valencià i a les terres de l‘Ebre.

- Cargol de Borgonya:
Nom científic: Helix pomatia.
És el cargol més apreciat i consumit a França.
Entorn: 
És freqüent trobar-los a gairebé tots els indrets especialment després de ploure, moment en el que deixen rastres i baves, es desplaçant-se a la recerca d’aliment o nous territoris. Actualment, els cargols que consumim són engreixats en recintes especials, durant dos o tres anys, fins aconseguir la grandària adequada per a la venda i consum, aquesta tècnica la coneixem com l’helicicultura.

L’helicicultura és la tècnica ramadera per obtenir cargols generalment terrestres. Els principals productes que s’obtenen dels cargols són la carn, amb alt contingut en proteïnes; els ous, a partir dels quals es fa un caviar blanc; i les baves, les quals són utilitzades últimament en cosmètica. Els principals tipus de cargols que s'obtenen a través de l’helicicultura són el cargol Bover i el cargol de Borgonya.
D'interès: 
El cargol més gran del món és el cargol africà Achatina fulica, que pot mesurar fins 30 cm. En canvi, el cargol més petit del món  és el cargol nan Punctus pygmaeum, que mesura 1 mm.
Tarda una hora en caminar 50 centímetres.
El peu llefiscós els permet passar per superfícies molt afilades.
Els sentits més desenvolupats del cargol són el tacte i l’oïda.
Els cargols tenen intel·ligència suficient per reconèixer les mans de qui els cuida.
La baba del cargol s'utilitza com a repel·lent per altres animals, com per exemple la formiga, és tan densa que pot arribar a ofegar als animals que xafen.
Els cargols hivernen des d'octubre fins a l'abril, dins de la seva closca, i, en condicions de sequera, poden estivar.
En el folklore el cargol Bover és el protagonista d'una popular cançó infantil catalana, que comença: “Cargol treu banya puja la muntanya, cargol bover jo també vindré”.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Barcelona
................T. 93 515 77 31

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.