Cefalòpodes

  • Cefalòpodes
    Cefalòpodes Cefalòpodes
+info
Fitxa normal

CEFALÒPODES

Els mol·luscs són animals invertebrats de cos tou, que tenen una closca.
Com a aliment són únics, no només per ser una excel·lent font de proteïnes d’alt valor biològic i baix contingut en greixos, sinó també per la versatilitat que ofereixen en la cuina. Hi ha mil maneres de consumir-los: al natural, al vapor, en arrossos i pastes... I, a més, són molt econòmics, sobretot si són en conserva.

N'hi ha de tres tipus:

- Mol·luscs cefalòpodes
Són els mol·luscs més grans de la Terra, de cos simètric bilateralment.
Cefalòpode significa “cap amb peus”, i aquesta espècie rep aquest nom perquè els seus tentacles envolten la cara. Aquests tentacles  estan previstos de ventoses que faciliten la captura de les seves preses. Són depredadors molt actius. Això requereix un important sistema sensorial. Es defensen amb la tinta que fabriquen i amb la capacitat de camuflar-se que tenen, ja que canvien de color segons l'ambient.
No tenen cap closca que els envolti, però si hi és present, és interior, com la ploma en el calamars o la conquilla en la sípia.

La sípia, el pop, el calamars o les potes són exemples de cefalòpodes.


- Mol·luscs bivalve (amb dues closques)
Bivalve, és aquell mol·lusc que té dues valves unides entre si mitjançant una xarnera. Aquestes poden tenir diferents formes: irregular, arrodonida, triangular, allargada...
Es caracteritzen per no tenir cap i, per tant, els seus òrgans sensorials estan molt poc desenvolupats.
Són mol·luscs exclusivament aquàtics (marins o d’aigua dolça) i es troben enterrats en fons tous.

El musclo, la cloïssa, la ostra, la navalla... són exemples de mol·luscs bivalve.


- Mol·luscs gasteròpodes (amb una closca)
També anomenats Univalves. Tenen un peu musculós ventral, que els serveix per moure's i, a sobre, acostumen a tenir una única closca dorsal, generalment en espiral, que és on viu el mol·lusc. També tenen tentacles o antenes de funció tàctil i visual situats al cap, que repleguen en cas de perill.
La majoria dels gasteròpodes són marins, com ara el cargolí, i respiren per brànquies. Però també n'hi ha de terrestres, com ara el cargol o el llimac, que respiren mitjançant un pulmó.
Es coneixen com a cargols i existeix un ampli nombre d’espècies comestibles.
Marcarem el marisc (calamars, calamarsets, xocos...) a la paella amb oli d’oliva fins que es dauri, el retirarem de l’oli i el reservarem.
En aquesta mateixa paella amb oli hi afegirem l’all i la ceba i els sofregirem. Seguidament, hi afegirem el tomàquet i ho sofregirem tot 2 minuts més.
A continuació, incorporarem l’arròs i la tinta. Ho rossejarem i ho mullarem amb el caldo de peix o marisc.
Després, arrencarem el bull i hi posarem el marisc i safrà i ho rectificarem de sal si és necessari.
Finalment, ho courem a foc mig/baix, mentre ho anem remenant, i ho deixarem repo- sar 3 minuts. Acabarem afegint-hi l’allioli i ho servirem.
En una cassola amb oli fregim els alls i reservem-los.
En el mateix oli, sofregim la ceba (tallada molt prima). A mitja cocció, tirem els ca- lamars salats i, quan estigui ben sofregit, aboquem-hi el tomàquet i deixem-ho que s’acabi de coure.
Seguidament posem les patates esqueixades i les herbes aromàtiques, afegim-hi l’aigua o el caldo de peix i deixem-ho coure uns minuts.
Quan li quedi poc per coure, tirem la picada de safrà amb els alls fregits i amb el vi ranci, deixem-ho una estona. Rectifiquem de sal i servim.
Tallem la sípia a daus i la saltem fins que es dauri una mica, en una cassola, reservant-ne la melsa.
Afegirem la ceba, tallada en juliana, i el llorer, ofegarem i ho deixarem uns minuts perquè es dauri tot plegat. Un cop hagi sofregit hi afegirem el vi i esperarem que s’evapori l’alcohol a foc mig i tapat durant uns 6/8 minuts. Cobrim-ho amb el fumet i el pebre de Sichuan, una mica de sal i ho courem uns 20-25 minuts a foc baix.
Preparem la picada amb el pa torrat, les nous i la melsa de la sípia i ho deixatarem amb un parell de cullerades del suquet. Incorporem-hi la picada a l’estofat i deixem-ho coure fins que la sípia quedi tova.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Les Bases
................T. 93 873 06 54
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Berga
................T. 93 822 33 26
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

4 + 6 =
Resol la operació, siusplau.