Cranc de mar

  • Cranc de mar
    Cranc de mar Cranc de mar
+info
Fitxa normal

CRANC DE MAR

+info
Nom comú 
CRANC DE MAR
Nom científic 
Carcinus maenas
Descripció 
És un crustaci braquiür de l'ordre dels Brachyura i de la família Portunidae. Té un cefalotòrax hexagonal, més ample que llarg. És decàpode perquè posseeix cinc parells de potes; de les quals, el primer parell són unes potents pinces que li serveixen de defensa i per a capturar l'aliment. La seva coloració és fosca, i va des de marró, verd, vermell i gris.  Té els ulls compostos i pedunculats.
El mascle viu uns cinc anys i la femella en viu tres.
És un animal de costums nocturnes.
Pot aguantar molta estona fora de l'aigua tot mantenint la humitat a les seves brànquies. Es mou amb força agilitat. Acostuma a ser bon caminador i corre de costat quan agafa gran velocitat.
Entorn 
Habita a Europa, al nord d'Àfrica, a Islàndia i al Mar Bàltic.
Viu a les costes rocoses, estuaris, zones fangoses, fons arenosos,... fins a 200 m de profunditat. I a vegades, se'n poden trobar a la platja.
De la mateixa espècie 
- Cranc pelut:
Nom científic: Eriphia verrucosa
És un decàpode d'aspecte rabassut força comú a les nostres costes. Deu el seu nom a la pilositat existent a les seves potes. És de color marró vermellós o verdós amb taques grogues.

- Cranc coster o de sorra:
Nom científic: Liocarcinus vernalis
De color marró, amb les potes i part del cos cobertes de pèl. La punta de les dues últimes potes té forma de rem.

- Cranc rei:
Nom científic: Chaceon affinis
Habita a les illes Canàries, en aigües profundes a partir de 500 m. És de color marró vermell. No té pèls ni al cos ni a les potes; i aquestes són llargues i primes. Té el cefalotòrax molt desenvolupat, en general més ample que llarg, que forma tot el cos de l'animal; l'abdomen està molt reduït i amagat sota el cos.

- Cranc aranya japonès:
Nom científic: Macrocheira kaempferi
És el cranc i l'artròpode vivent més gran del món. El seu cos assoleix fins a 37 cm de longitud i fins a uns a 20 kg de pes, però les seves potes tenen una envergadura de gairebé 4 m. Es troba a l'Oceà Pacífic, al voltant del Japó.

- Cranc roquer:
Nom científic: Pachygrapsus marmoratus
És un cranc molt comú als Països Catalans. Acostuma a viure a les roques del litoral, com ara als trencaones, on se'l pot observar sortint i entrant de l'aigua. És una espècie de la família dels gràpsids, uns crustacis decàpodes braquiürs. Tot i que les gràpsids són típicament tropicals, algunes espècies com el cranc roquer, són típiques d'aigües temperades com les del Mar Mediterrani.

- Pessic o cranc reial:
Nom científic: Calappa granulata
És comú a casa nostra en fons sorrencs. És de colors vistents i té la closca molt bombada.

- Bou:
Nom científic: Cancer pagurus
És un cranc gros que mesura fins a 30 cm d'amplada. És molt apreciat comercialment a cas nostra.

- Nècora:
Nom científic: Necora puber
És un cranc molt apreciat com a marisc. Viu a poca fondària i s'alimenta de crustacis i mol·luscs.

- Cabra:
Nom científic: Maja squinado.
És comú a casa nostra en fons rocosos. Té una closca ovalada, berrugosa i peluda on s'hi adhereix material detrítics, algues, esponges de mar, etc., que li permet camuflar-se. La seva carn és força apreciada.
Mesos de captura: 
Gen
Feb
Mar
Abr
Mai
Jun
Jul
Ago
Set
Oct
Nov
Des
Es captura durant tot l’any.
Ormeigs de pesca 
Es captura mitjançant nanses.

La nansa és un ormeig de pesca, que consisteix en una mena de paner amb una tapadora de forma cònica, en el centre de la qual hi ha l'entrada, que forma un embut fet de jonc, vímet i rarament de canya, xarxa o filferro amb quatre vímets gruixuts i resistents, que formen la carcanada de l'ormeig.
D'interès 
L'època d'aparellament del cranc de mar comú, coincideix amb la muda estival de la femella. Durant l'estiu, i abans que la femella mudi, el mascle cobreix la femella amb el seu cos i es mou amb ella durant varis dies fins que, en el moment de la muda, es produeix la cúpula. Després, la femella posa els ous en un forat a la sorra per a, posteriorment, formar un sac que enganxa a les seves potes locomotores amb l'objectiu de protegir-los durant alguns mesos. Quan els ous es trenquen, en un primer moment, les larves del cranc són planctòniques, i després experimenten metamorfosis per a donar lloc a versions en miniatura dels seus pares.

El cranc assoleix la maduresa sexual als 2 anys de vida, quan mesura 5 cm de longitud.
Informació nutricional: 

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Barcelona
................T. 93 515 77 31

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.