Crustacis

  • Crustacis
    Crustacis Crustacis
+info
Fitxa normal

CRUSTACIS

Els mariners ja preparaven suquet amb els crustacis que quedaven atrapats a les seves xarxes de pesca. Són de sabor exquisit i són un ingredient clàssic de la cuina catalana que ha guanyat un espai propi a la nostra taula.

Els crustacis són artròpodes majoritàriament aquàtics, d’aigua dolça o salada, que presenten el cos dividit generalment en dues parts: el cefalotòrax, que és on s'uneix el cap i el tòrax, i l'abdomen. Tenen un nombre variat de potes, però n'acostumen a tenir 10. I, a vegades, les del davant són pinces.
Al cefalotòrax és on es situen els òrgans dels sentits: els ulls i dos parells d’apèndixs, les antenes i antènules. Gairebé tots els crustacis respiren mitjançant brànquies i tenen òrgans sensorials molt desenvolupats. Però els terrestres ho fan per tràquees.

Els grups de crustacis més rellevants són:
- Decàpodes: es caracteritzen per tenir 10 potes. Per exemple: les llagostes, les gambes, els escamarlans i els crancs.
- Copèpodes: són els crustacis que constitueixen el plàncton. Generalment, són microscòpics.
- Cirrípedes: són crustacis sèssils. Per exemple, els peus de cabrit, els balanus o glans de mar.
- Isòpodes: generalment són aquàtics, però també n'hi ha de terrestres com els porquets de Sant Antoni.

Així, els peus de cabrit, els crancs de riu o de mar, les cabres, les llagostes, les gambes, els llagostins, les nècores… són exemples de crustacis.
Pelarem les patates, les rentarem, les tallarem a quarts i les posarem a bullir en una cassola amb aigua per la meitat de la cassola. Agafarem la col (important que hi hagin fulles verdes perquè el trinxat ens aga  un color verdós i no blanc) i en traurem el nervi del mig a les fulles. Quan la patata estigui a mitja cocció introduirem la col i ho deixarem bullir tot junt  fins que quedi tendre, intentant que no es passi perquè sinó la col perd tot el color verd.
Deixarem escórrer el conjunt en un escorredor, una bona estona,  fins que no quedi gens d’aigua. Seguidament, amb l’ajuda d’unes barilles ho trinxarem i ho rectificarem de sal i pebre. Posarem una paella antiadherent amb oli d’oliva i, quan estigui calent, introduirem el trinxat (com si féssim una truita) i el daurarem per les 2 cares.


Pelarem les gambes deixant la part de baix de la cua sense pelar i a l’hora de muntar el plat les planxarem volta i volta.
Amb les closques i els caps de les gambes farem una americana. Per fer-ho, daurarem una mica la ceba i quan hagi agafat color hi afegirem els caps i les closques. Ho deixarem uns minuts a la paella sense parar de remenar. Hi afegirem un raig de vi blanc i deixarem que s’evapori l’alcohol. També hi afegirem un gotet d’aigua i deixarem reduir tot el conjunt  fins a la textura desitjada. Ho passarem tot per un colador i ho triturarem amb una ma de morter perquè ens tregui tota l’essència de la gamba).

PELS BOLETS
• Bolets de temporada (els netejarem i els saltejarem)
PEL CRUIXENT DE PERNIL
• Pernil salat
Preescalfarem el forn a 180º. A sobre d’un paper de forn hi posarem tot de làmines de pernil salat, ho taparem amb un altre tros de paper i, a sobre, hi posarem una safata que pesi perquè no voli el paper. Ho introduirem al forn i un cop quedi ben cruixent ja el podrem retirar.
PRESENTACIÓ I MUNTATGE DEL PLAT
Muntarem tots els elements de manera harmònica al gust de cadascú, amb unes gotes de salsa americana, reducció de vinagre de Mòdena, unes herbes aromàtiques o julivert i un bon raig d’oli d’oliva.
Racionarem i marinarem la llagosta amb oli i la retirarem. A la mateixa paella farem el pa i els alls i ho posarem en un morter. Sofregirem la ceba amb els pebrots i, quan estigui tot cuit, afegirem el pimentó i el tomàquet. Seguidament, posarem la llagosta i ho mullarem amb el fumet. A continuació, afegirem la picada aixafada amb el morter, la pel de taronja i recti carem de sal i pebre. Ho courem uns 10 minuts i ho acabarem amb flors de camamilla.
En una cassola amb oli daurarem els caps i les closques del marisc que haguem escollit i després ho retirarem del foc. A continuació, daurarem totes les verdures a la mateixa cassola seguint aquest ordre: l’all, la pastanaga, el porro i el tomàquet. Un cop estiguin cuites les mullarem amb Brandi fins que s’evapori. Seguidament, cobrirem les verdures amb el fumet i ho portarem a ebullició uns 30 minuts. Ho triturarem, ho colarem ben fi i ho emplatarem al gust amb els calamars i llagostins saltejats o amb el marisc que haguem escollit.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Barcelona
................T. 93 515 77 31

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.