De l'hort

  • De l'hort
    De l'hort De l'hort
+info
Fitxa normal

DE L'HORT

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), recomana un consum de cinc o més racions de fruita i hortalisses al dia, de forma regular.
És aconsellable menjar un primer plat de verdura i ingerir vegetals en l’acompanyament dels segons plats, tant per dinar com per sopar.
Com a mínim una de les racions ha de ser de vegetals frescos crus per aprofitar tots els nutrients.

Hi ha moltes raons per consumir fruita, les més importants són:
- Prevenen malalties com l’obesitat infantil, el càncer, malalties cardiovasculars, colesterol, etc.
- No aporten quasi greix al nostre organisme, però si grans quantitats de vitamines, minerals, antioxidants, sodi…
- La vitamina C només la podem ingerir, principalment, amb la fruita. Molts fruits de color vermell contenen grans quantitats de vitamina C.
- Són riques en aigua: ens mantenen hidratats.
- Són riques en fibra: ens ajuden a combatre l ‘estrenyiment.

En el nostre dia a dia, es poden preparar infinitats de plats incorporant-hi la verdura, com per exemple:  pizzes amb molts vegetals, truites de verdures, lasanyes i canalons farcits de vegetals, broquetes i creps de verdures, verdures gratinades o arrebossades, pastissos, hamburgueses de carn i verdures, etc.

A més, la verdura permet consumir-la de moltes maneres diferents (no sempre ha de ser l’avorrida verdura bullida. També pot coure’s a la brasa, a la planxa, a la papillota, en cremes i purés), com per exemple:
- Hortalisses conservades en vinagre: tenen un gust fort i combinen molt bé amb les amanides i les guarnicions de carn. Per exemple: els cogombrets, la pastanaga o les cebetes.
- Llavors germinades: hortalisses amb un sabor intens que podem acompanyar amb saltejats i truites. Per exemple: la soja
- Fermentades: són molt gustoses, nutritives i de fàcil digestió. Per exemple: el xucrut o la col fermentada.
Primer de tot courem les ventresques de bacallà amb oli amb uns grans de pebre a baixa temperatura, sense que arribi a bullir.
Per un altra banda, en una cassola d’aigua escaldarem els carbassons prèviament ta- llats a làmines o rodanxes fines. Seguidament, els refredarem en aigua freda amb gel.
En una altra cassola sofregirem la ceba i hi afegirem l’all ben picat, el bitxo i el tomà- quet tallat a trossets i ho deixarem que redueixi. Per últim, posarem els brincs de safrà i reservarem la salsa.
Finalment, muntarem el plat fent capes de ventresca de bacallà, carbassó i la salsa. Posarem una branqueta de julivert per acabar d’emplatar i ho servirem.
Primer de tot, enfarinarem el bacallà, el fregirem i el reservarem.
Amb una mica d’oli que hagi sobrat, fregirem els pebrots de romesco que haurem remullat prèviament en aigua durant dues hores.
A continuació, fregirem un bitxo i les llesques de pa. Farem una picada amb les avella- nes, els alls, les llesques de pa fregit i el julivert. Seguidament, ho diluirem tot amb el vi.
En una cassola amb l’oli de fregir el bacallà, sofregirem la ceba i el tomàquet. Quan estigui ben concentrat hi afegirem un parell de cullerots d’aigua. A continuació incor- porarem els trossos de bacallà i la salsa romesco.
Finalment, ho deixarem coure tot junt i ho rectificarem de sal si és necessari.
Per una banda, saltejarem els bolets a foc fort i ho reservarem. Per altra banda, estovarem la ceba amb la mantega i l’oli d’oliva. Seguidament, hi afegirem el pernil i ho remourem.
També incorporarem els bolets i l’arròs i ho rossejarem.
A continuació ho mullarem amb el vi, ho evaporarem i hi afegirem el caldo ben a poc a poc, mentre ho anem barrejant tot.
Finalment, ho courem el temps indicat i, si es vol, hi afegirem una mica de julivert abans de servir.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Les Bases
................T. 93 873 06 54
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Berga
................T. 93 822 33 26
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

5 + 10 =
Resol la operació, siusplau.