De l'hort

  • De l'hort
    De l'hort De l'hort
+info
Fitxa normal

DE L'HORT

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), recomana un consum de cinc o més racions de fruita i hortalisses al dia, de forma regular.
És aconsellable menjar un primer plat de verdura i ingerir vegetals en l’acompanyament dels segons plats, tant per dinar com per sopar.
Com a mínim una de les racions ha de ser de vegetals frescos crus per aprofitar tots els nutrients.

Hi ha moltes raons per consumir fruita, les més importants són:
- Prevenen malalties com l’obesitat infantil, el càncer, malalties cardiovasculars, colesterol, etc.
- No aporten quasi greix al nostre organisme, però si grans quantitats de vitamines, minerals, antioxidants, sodi…
- La vitamina C només la podem ingerir, principalment, amb la fruita. Molts fruits de color vermell contenen grans quantitats de vitamina C.
- Són riques en aigua: ens mantenen hidratats.
- Són riques en fibra: ens ajuden a combatre l ‘estrenyiment.

En el nostre dia a dia, es poden preparar infinitats de plats incorporant-hi la verdura, com per exemple:  pizzes amb molts vegetals, truites de verdures, lasanyes i canalons farcits de vegetals, broquetes i creps de verdures, verdures gratinades o arrebossades, pastissos, hamburgueses de carn i verdures, etc.

A més, la verdura permet consumir-la de moltes maneres diferents (no sempre ha de ser l’avorrida verdura bullida. També pot coure’s a la brasa, a la planxa, a la papillota, en cremes i purés), com per exemple:
- Hortalisses conservades en vinagre: tenen un gust fort i combinen molt bé amb les amanides i les guarnicions de carn. Per exemple: els cogombrets, la pastanaga o les cebetes.
- Llavors germinades: hortalisses amb un sabor intens que podem acompanyar amb saltejats i truites. Per exemple: la soja
- Fermentades: són molt gustoses, nutritives i de fàcil digestió. Per exemple: el xucrut o la col fermentada.
Tallarem i sofregirem les verdures, afegirem l’heura descongelada i tallada a la mida desitjada i la deixarem estovar.
Afegirem l’arròs, el cobrirem amb el caldo i ho deixarem bullir uns 15 minuts.
Ho recti carem de sal i pebre, si és necessari, i ho deixarem reposar uns minuts.
Per fer l’allioli, incorporarem els ingredients en un vas batedor i ho triturarem. Si el vo- lem mes espès podem afegir una mica més d’oli.
Emplatarem l’arròs i ho decorarem fent uns punts amb l’allioli. Recordeu que és un plat completament vegetarià.

Enrossirem el pollastre i la costella i ho reservarem.
En el mateix oli farem un sofregit amb la ceba, l’all i els pebrots tallats bens  ns.
Un cop estigui fet hi incorporarem la carxofa, els bolets, les mongetes o pèsols i la carn rostida. Ho deixarem un parell de minuts a foc viu i afegirem l’arròs per anacar-lo.
Ho mullarem amb el fumet i el brou i ho cuinarem 10 minuts.
Mentrestant, a part saltejarem les sipiones amb l’all i julivert. Seguidament, ho dispo- sarem pel damunt i ho cuinarem 5 minuts més.
Un cop fet l’arròs, el deixarem reposar 2 minuts.
Primer de tot courem les ventresques de bacallà amb oli amb uns grans de pebre a baixa temperatura, sense que arribi a bullir.
Per un altra banda, en una cassola d’aigua escaldarem els carbassons prèviament ta- llats a làmines o rodanxes fines. Seguidament, els refredarem en aigua freda amb gel.
En una altra cassola sofregirem la ceba i hi afegirem l’all ben picat, el bitxo i el tomà- quet tallat a trossets i ho deixarem que redueixi. Per últim, posarem els brincs de safrà i reservarem la salsa.
Finalment, muntarem el plat fent capes de ventresca de bacallà, carbassó i la salsa. Posarem una branqueta de julivert per acabar d’emplatar i ho servirem.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Vic
................T. 93 889 40 81
garoina Barcelona
................T. 93 515 77 31

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.