Espardenya

  • Espardenya
    Espardenya Espardenya
+info
Fitxa normal

ESPARDENYA

+info
Nom comú 
ESPARDENYA
Nom científic 
Stichopus regalis
Descripció 
És un equinoderm que pertany a la classe dels Holothuroidea (holoturoïdeu), de cos tou, allargat, cilíndric, rugós i amb la superfície ventral xafada. Acostuma a ser solitari.
Són de color vermell marronós amb taques blanques. La seva boca està formada per una corona de tentacles que li serveixen per alimentar-se. No té braços. Degut a la seva morfologia descansa i es desplaça molt lentament, sobre un costat, gràcies a uns petits peus ambulacrals. Els exemplars adults tenen una longitud d'uns 30 cm i 6 cm d'ample.
Entorn 
Viu en fons arenosos i en fons formats per pedres, a unes profunditats d'entre 1m i 400m. També habiten dins d'esquerdes de zones rocoses. Es troba al mar Mediterrani.
De la mateixa espècie 
Són de la família dels cogombres de mar, de les que hi ha més de 900 espècies.
Mesos de captura: 
Gen
Feb
Mar
Abr
Mai
Jun
Jul
Ago
Set
Oct
Nov
Des
Es capturen entre els mesos de febrer i abril.
Ormeigs de pesca 
La seva captura es realitza amb un art d’arrossegament, especial i exclusiu per aquesta espècie.
L'art d'arrossegament és un art d'encalç en forma d'embut que, arrossegat pel fons del mar, captura tots els animals que troba al pas i els reté a la part final. 
D'interès 
L'espardenya és molt apreciada en la gastronomia. Antigament, era consumida per pescadors de la costa mediterrània, especialment a Catalunya, País Valencià i Balears, però avui en dia es tracta d'un  animal molt cotitzat a totes les cuines, i el seu alt preu es justifica per les tècniques de pesca especialitzades que requereix la seva captura i per la seva escassetat en el mercat ja que es pesca en petites quantitats. La part que es menja de l'espardenya són les gònades (el seu estómac), que són de color blanc i mesuren uns cinc centímetres de longitud. La seva forma i textura recorda a la d'una navalla.
S'alimenta filtrant l'aigua per la boca. Així, pel seu estómac circula la sorra que s'empassa amb els sediments i que, posteriorment, expulsa.
És capaç d’expulsar les seves pròpies vísceres quan es veu envaït per un paràsit i, posteriorment, és capaç de regenerar-les. Aquesta tàctica, també li serveix com a estratègia per fugir dels depredadors.
Informació nutricional: 

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

7 + 6 =
Resol la operació, siusplau.