Formatges

  • Formatges
    Formatges Formatges
+info
Fitxa normal

FORMATGES

T’agrada el formatge? Seleccionem els millors formatges de búfala, de vaca, de cabra, d’ovella, de mescla. Senzills o complexos. Forts i suaus. Tenim formatge per conquerir el teu paladar. Deixa’ns ajudar-te a la presentació a la taula, amb les possibles combinacions, el millor maridatge i com utilitzar-lo a la cuina.

El formatge és un sòlid obtingut mitjançant la coagulació de la llet (caseïna), que se separa del sèrum.  És a dir, està elaborat a partir de la llet quallada de vaca, cabra, ovella, búfala, camella o d'altres mamífers. La llet és induïda a quallar-se utilitzant una combinació de quall (o algun substitut) i acidificació a través de bacteris. Alguns formatges, també contenen floridures, tant a la superfície exterior com a l'interior.

Existeixen moltíssimes varietats de formatge. Els seus diferents estils i sabors són el resultat de l'ús de diferents espècies de bacteris i floridures, diferents nivells de nata en la llet, diferents temps de curació, diferents tractaments en el seu procés i l'ús de diferents llets provinents de cada un dels diferents animals. També dependrà de la dieta que aquests segueixin; de l'addició d'agents saboritzants com: herbes, espècies, etc.; i de si la llet està pasteuritzada o no.

Una manera de classificar-los, pot ser en funció del temps de maduració:
- Molt fresc (48-72h)
- Fresc (fins a 15 dies)
- Semicurat (1-6 mesos)
- Curat (6-12 mesos)
- Molt curat (més d'1 any)

Les propietats nutricionals del formatge varien en funció del seu contingut en greix, però generalment, els formatges són una font excel·lent de calci, de proteïnes i de fòsfor.

A les nostres botigues, volem destacar els formatges Montbrú.

La formatgeria Montbrú, S. A. és una empresa familiar que va néixer al 1988 de la mà de Pere Antúnez i de la seva dona; i que, amb els anys, ha anat creixent degut a la seva professionalitat i el seu saber fer. Són productors artesans de formatge de la comarca d’Osona, situats al bell mig del Moianès. La seva activitat professional s'estén per Catalunya, Espanya i alguns països europeus.
Cada matí, un dels germans Antúnez extreu la llet a les seves cabres que pasturen lliurement per la finca de la seva propietat. El ramat de 100 cabres es muny en una sala mòbil que es desplaça al camp a on pasturen.
A més, els hi arriba 200.000 litres de llet, amb els que fan 30 tones de formatges de cabra, de búfala i d'ovella. Prèviament, aquesta llet ha sigut analitzada i ha hagut de passar els seus paràmetres i controls per tal de que en surti un producte excel·lent.

Tot i que el seu producte estrella és el formatge semicurat de cabra, Fromatges Montbrú treballa amb quatre tipus de llet diferents: a nivell de producció, produeix formatges de cabra, d'ovella i de búfala; i a nivell de comercialització, també en comercialitza de vaca.

Els formatges Montbrú comercalitzen les següents varietats en funció de cada tipus de llet:
- De cabra: curat, semicurat, sarró, tendre, fresc, mató, rulo, blanquet, lleugeret (baix en greix i sal), carrat, novell, recuit i pastís de formatge.
- De búfala: suau, cremós i blau.
- D'ovella: curat i aramits.
- De vaca: semicurat, gruyère i San Simón (tetilla gallega fumada).
- De cabra i d'ovella: curat en oli i tupí.

L'elaboració de formatges madurats, de pell grisa, a partir de llet de búfala, és una exclusivitat que tenen a tot Espanya.

L’empresa ha sabut desenvolupar una tecnologia que els ha facilitat poder elaborar grans quantitats de formatge tot i seguint mètodes artesanals.

Com a curiositat dir que, en la seva primera participació al concurs del Lactium de Vic, celebrat a l'abril del 2014, han estat guardonats amb 3 premis entre els formatges que van presentar:
-Mató de cabra: Medalla de bronze
-Blau de búfala: Medalla d'or i millor formatge artesà català del 2014.
Aquest premi els ha fet moltíssima il·lusió i els encoratja a seguir apostant per a la llet de búfales catalanes, i a seguir treballant per poder oferir-nos cada dia millors formatges i millor servei.
Posarem el forn a 160oC. Mentre s’escalfa, separarem les clares dels rovells, tamisa- rem les farines i ho reservarem.
Posarem el formatge, la mantega i la llet a la batedora i ho batrem 5 minuts a mig gas. A continuació, afegirem els rovells, les farines, una cullerada de suc de llimona i la sal i ho batrem tot 3 minuts més. Ho reservarem en un bol.
Seguidament, muntarem les clares amb el gasificant durant 3 minuts i afegirem a poc a poc el sucre i augmentarem a màxima potencia la batedora durant 3 minuts més. Introduirem les clares amb cura al bol del formatge que havíem reservat prèviament.
Posarem el motlle al forn al bany maria a 160oC durant 55 minuts. Finalment, ho dei- xarem 5 minuts més amb la porta oberta i emplatarem.
Pelarem la remolatxa fresca i la posarem a coure donant-li el punt just. Un cop fred el triturarem i hi afegirem cinc cues de peix (remullades) per litre o kg de producte, que haurem  prèviament dissolt amb una mica d’aigua tèbia. Un cop triturat i passat pel colador o xinés hi posarem un polsim de sal i ho posarem tot dintre d’un sifó sasi o similar.
Prepararem un formatge del tipus cremós, per exemple: Filadèlfia, amb sal i pebre.
Agafarem la cansalada virada tipus fumat o curada i la tallarem a bastonets, ho fregirem fins que ens quedi cruixent (també podeu fer-ho amb pernil).

PRESENTACIÓ:
En una copa del tipus Martini hi posarem una nou pelada al fons i la cobrirem amb el formatge marinat, al moment de passar el plat s’hi posa l’espuma de remolatxa i, pel damunt, el cruixent de cansalada amb unes llavors de carbassa i sal volcànica. Podem decorar-ho amb alguna fulla d’herba aromàtica o flor comestible.
Posarem l’albergínia salada en un escorredor i la deixarem suar durant dues hores aproximadament. La netejarem i assecarem amb paper de cuina i les courem al grill fins que estiguin cuites. Engreixarem una safata amb mantega. Courem la pasta de la lasanya segons les instruccions del fabricant, l’escorrerem i la deixarem en un drap de cuina humit. Folrarem la safata amb una capa de pasta, cobrirem amb la meitat de l’albergínia, els pinyons, la meitat de la ricota, unes cullerades de tomàquet i unes fulles d’alfàbrega. Ruixarem amb una mica d’oli i repetirem les capes. Empolsarem amb el parmesà ratllat i enfornarem durant quaranta minuts.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Vic
................T. 93 889 40 81
garoina Barcelona
................T. 93 515 77 31

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.