Fruits secs

  • Fruits secs
    Fruits secs Fruits secs
+info
Fitxa normal

FRUITS SECS

Els fruits secs són aliments d’origen vegetal, molt energètics i rics en greixos insaturats (com el linoleic i oleic), beneficiosos pel nostre organisme ja que ajuden a prevenir les malalties cardiovasculars. A més, aporten proteïnes, hidrats de carboni, vitamines B1, B2, B12 i E (propietats antioxidants), àcids grassos omega 3 i, minerals com: fòsfor, magnesi, coure i ferro.

Són considerats aliments funcionals naturals, que contribueixen a un estat òptim de salut. Així doncs, són molt recomanats per tots els experts en nutrició gràcies a la seva composició nutricional, i són molt populars entre els vegetarians. Per tant, se’n poden menjar entre hores, perquè són una opció molt nutritiva.

Se’n poden distingir dos grans grups:
- Els de closca dura com: ametlles, nous, festucs, avellanes, cacauets, anacards, pinyons, castanyes, llavors de carbassa, etc.
- Els provinents de fruites dessecades com: panses, prunes, dàtils, orellanes d’albercoc, figues, etc. S’entén per fruita dessecada a la fruita fresca que ha estat sotmesa a un procés d’assecatge per tal de conservar-la.

Al mercat es poden trobar frescs, secs, torrats, fregits, salats o mòlts.


D’INTERÈS:
La meitat d’una avellana és àcid oleic. Aquest àcid és beneficiós pel sistema cardiovascular i ajuda a disminuir el colesterol perjudicial per a la salut. Les avellanes les podem prendre de postres, com aperitiu o entre àpats, però també en productes tan tradicionals com els torrons o la salsa romesco.

Les nous són un dels fruits secs que tenen més alt contingut d’omega 3. Com que ajuda a reduir el nivell de colesterol i a disminuir la densitat de la sang, aquet tipus de greix col·labora a minimitzar el risc de trombosi.

Els fruits secs torrats i a trossets enriquiran les cremes de verdures, plats a base de patates i llegums, verdures gratinades, iogurt amb mel, pa de pessic...

Si els conservem dins de bosses de plàstic, els deixem sense oxigen i fem que es deteriorin més de pressa. Per tant, caldrà conservar-los en envasos tancats hermèticament, en llocs frescos i allunyats de la llum o bé a la nevera perquè no es tornin rancis.

Al comprar fruits secs amb closca es garanteix que no han estat tractats amb cap tipus de conservant.
Primer de tot, enfarinarem el bacallà, el fregirem i el reservarem.
Amb una mica d’oli que hagi sobrat, fregirem els pebrots de romesco que haurem remullat prèviament en aigua durant dues hores.
A continuació, fregirem un bitxo i les llesques de pa. Farem una picada amb les avella- nes, els alls, les llesques de pa fregit i el julivert. Seguidament, ho diluirem tot amb el vi.
En una cassola amb l’oli de fregir el bacallà, sofregirem la ceba i el tomàquet. Quan estigui ben concentrat hi afegirem un parell de cullerots d’aigua. A continuació incor- porarem els trossos de bacallà i la salsa romesco.
Finalment, ho deixarem coure tot junt i ho rectificarem de sal si és necessari.
Mullem les ametlles amb una mica d’aigua, hi posem sal i les deixem a la gerra microcook durant dos minuts al microones als 100 per cent de la seva potència. Ho destapem i ho remenem bé, a continuació, les tornem a posar al microones durant un minut més. Repetim l’operació fins que estiguin completament daurades. Trigarem uns quatre o cinc minuts en daurar-les.
Deixem-ho refredar i ja ens ho podem menjar!.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Vic
................T. 93 889 40 81
garoina Barcelona
................T. 93 515 77 31

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.