Gelats

  • Gelats
    Gelats Gelats
+info
Fitxa normal

GELATS

“A ningú no li amarga un dolç” diu la dita popular. Els dolços són un tipus d’aliment que ha de representar un percentatge reduït a la nostra dieta, però tampoc no cal renunciar-hi. Un consum moderat d’aquests petits plaers és beneficiós per a la nostra salut. Ens aporten nombrosos nutrients necessaris per ajudar a pujar el nostre estat d’ànim.

Les llaminadures i els dolços no cal que desapareguin de la vida dels més petits ni dels adults. La preferència al dolç ens ve innata, a diferència del salat que l’anem aprenen amb els anys. Per aquest motiu és molt difícil anar en contra d’assaborir de tant en tant un dolç.

És bo controlar les quantitats, però mai eliminar-les de la dieta ja que, per norma general, allò que eliminem és el que més desitgem.

Panellets per tots Sants, bunyols per Setmana Santa o per Sant Josep, i torrons per Nadal. Són moltes tradicions dolces lligades a un medi rural, d’una banda, i al calendari i religió, de l’altra.  Encara que actualment molts d’aquests dolços es consumeixen tot l’any, en algunes tradicions no tan sols es mantenen sinó que creixen. És el cas de la mona de Pasqua, els panellets o la coca de Sant Joan.

Actualment, s’ha creat un nou calendari llaminer, amb coques i pastissos per a diades especials com la de Sant Jordi o l’Onze de setembre.

Te’ls deixaràs perdre?
Per una banda, posarem a escalfar la nata dins un cassó. Tallarem la mantega a tros- sos i l’abocarem dins el cassó, amb la nata. Ho deixarem desfer fins que arrenqui el bull, remenant-ho de tant en tant. Per un altra banda, prepararem els dos rovells d’ous i descartarem les clares.
Mentre s’escalfa el cassó amb la nata i la mantega, deixarem preparada la cobertura de xocolata (dins un bol que pugui anar a la nevera), els rovells d’ou, el licor i un bate- dor. De seguida que bulli la nata, apagarem el foc.
A continuació, abocarem la nata bullent sobre la cobertura de xocolata i ho remenarem una mica. Notarem que la xocolata es fon amb molta facilitat, però amb el batedor ens hem d’assegurar que no quedin trossos de cobertura sense fondre’s.
Seguidament, hi abocarem els rovells d’ou, integrant-los amb la xocolata. També hi tirarem mig xarrup de brandi i ho barrejarem de nou, per tal que quedi tot ben integrat.
Ho deixarem reposar una estona a temperatura ambient, per tal que perdi escalfor. A continuació, ho taparem i ho reservarem a la nevera durant un parell d’hores aproxi- madament.
Passat aquest temps, ja podrem començar a fer les trufes. En primer lloc, prepara- rem una safata amb fideus de xocolata. En segon lloc, i amb l’ajuda d’una cullera de postres, anirem agafant petites quantitats de trufa i les dipositarem sobre els fideus. Finalment, un cop arrebossada, ja podrem donar-li una forma més rodona amb els palmells de la mà.
Tallem la llimona en rodanxes i les baines de vainilla per la meitat. Posem l’aigua, el sucre i les baines en un caçó i portem-les fins a l’ebullició.
Retirem-ho del foc i hi afegim el suc de taronja i la llimona, barregem-ho bé. Pelem i tallem el plàtan i l’afegim, al mateix temps afegim-hi l’alfàbrega. Remenem-ho bé fins que quedi una mescla densa i homogènia. Reservem.
Netegem, pelem i tallem-ho a daus.  Afegirem les fruites al líquid de maceració i incorporem-hi l’alfàbrega i deixem macerar-ho durant unes hores.
En emplatar servim-ho amb una quenelle de gelat i una fulla d’alfàbrega.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

1 + 17 =
Resol la operació, siusplau.