Làctics

  • LÀCTICS
    LÀCTICS  LÀCTICS
+info
Fitxa normal

LÀCTICS

La llet i els derivats làctics són aliments imprescindibles a la nostra dieta. Són aliments que contenen una important riquesa i varietat d’elements nutritius que contribueixen a una dieta equilibrada.

Els experts reiteren la necessitat d’incloure aquests productes làctics en la dieta diària perquè, entre altres beneficis, millora la salut cardiovascular.

Molts de nosaltres segur que recordem com anàvem a comprar un litre de llet amb una gerra, es bullia i es prenia amb galetes. Actualment, existeixen tantes varietats de llets i derivats làctics com gustos té el client: llet sencera, descremada, enriquida en tot tipus de vitamines, àcids grassos i una gran varietat de iogurts i postres làctics. El ventall és immens!

Els làctics són molt rics en calci i en sabor. Són perfectes per preparacions salades i dolces, fredes o calentes; per a gaudir-ne en qualsevol moment del dia.

En els últims decennis, la producció de llet mundial ha augment en més del 50%, passant de 470 milions de tones en el 1981 a 727 milions de tones en el 2011. Els països amb més excedent de llet són Nova Zelanda, els EE.UU, Alemanya, França, Austràlia i Irlanda. I els països amb més dèficit de llet són Xina, Itàlia, la Federació de Rússia, Mèxic, Algèria i Indonèsia.

La llet és un aliment nutritiu que té un reduït temps de conservació i que exigeix una acurada manipulació. La vida útil de la llet pot prolongar-se dies mitjançant tècniques de refredament o de fermentació. La pasteurització és un procediment pel que, a través del tractament tèrmic, es prolonga la vida útil de la llet i redueix el número de possibles patògens fins a nivells que no representin cap perill per la salut. La llet pot seguir transformant-se i elaborant-se en productes làctics amb un prolongat temps de conservació, com la mantega, el formatge...

A les nostres botigues, pot trobar-hi una gran varietat de productes làctics, els quals es poden classificar entre:

a) Làctics sense fermentar:
- Llet líquida: és el producte més consumit, elaborat i comercialitzat. Comprèn productes com: la llet pasteuritzada, la llet desnatada, la llet normalitzada, la llet reconstituïda, la llet de llarga conservació (UHT) i la llet enriquida.
- Llet condensada: s’obté a partir de l’eliminació parcial de l’aigua de la llet sencera o desnatada, afegint-hi sucre. L’elaboració prevé del tractament tèrmic i la concentració.
- Llet evaporada: s’obté a partir de l’eliminació parcial de l’aigua de la llet sencera o desnatada, sense afegir-hi sucre.
- Llet en pols: s’obté a partir de la deshidratació de la llet i generalment es presenta en pols o grànuls.
- Mantega: producte gras derivat de la llet. 
- Nata: part de la llet molt rica en greixos; s’obté descremant o centrifugant-la. Comprèn productes com: la nata reconstituïda, les nates preparades, la nata líquida pre envasada, la nata per muntar o per batre, la nata envasada a pressió, la nata muntada o batuda, la nata fermentada o nata acidificada.

b) Làctics amb fermentació:
- Llet fermentada: s’empra per fabricar altres productes làctics. S’obté de la fermentació de la llet utilitzant microorganismes adequats, per arribar a un nivell d’àcides desitjat. Entre els productes fermentats podem trobar el iogurt i el quefir.
- Formatges: s’obtenen mitjançant la coagulació de la llet (caseïna), que se separa del sèrum. Els formatges poden ser durs, semidurs, tous, madurats o no madurats.

c) Postres làctics, com l'arròs amb llet, la copa de xocolata i nata, la crema de xocolata, la quallada, el flam d’ou, el flam de vainilla, els gelats, les natilles, les natilles de xocolata...

Es recomana un consum de 2-3 racions/dia de productes làctics, és a dir en el cas de la llet es recomana uns 400-600 mil·lilitres diaris, i en el cas dels formatges 120-180g/dia.

THERMOMIX ®
1.- Escorrerem el bacallà i l’assecarem amb paper de cuina o amb un drap de cotó.
2.- Posarem l’oli i els alls dins del got i ho programarem 6 minuts a temperatura Varo- ma i a velocitat 3 1⁄2 (si no els volem triturar els programarem a velocitat 1 i ho retirarem quan acabi el temps).
3.- Baixarem les restes de les parets i, amb la màquina en marxa a velocitat 4, afegirem el bacallà i ho apujarem a velocitat 6.
4.- Afegirem la nata i el pebre i ho programarem uns 15 segons a velocitat 6.
5.- Comprovarem que estigui tot ben lligat i rectificarem de sal i pebre si és necessari.
Posarem a bullir la llet amb les pells i la canyella, arrancarem el bull, traurem del foc i ho taparem uns 30 minuts.
Posarem en un bol els rovells i el sucre i ho remourem lleugerament. Afegirem la mai- cena i remenarem.
Seguidament, incorporarem la llet pel damunt dels ous mitjançant un colador.
Posarem tota la barreja en un cassó i la remenarem amb una fusta fins que es cogui. Ho deixarem refredar i ho colarem tot de nou.
Finalment, ho emplatarem i ho guardarem unes 24 hores.
Repartir el mató en 3 bols i xafar-lo amb una forquilla. Tirar una mica de sucre, mel i el xarop d’Agave.
Per les boletes roses afegir la melmelada de maduixes, un parell de maduixes tallades a trossets molt petits i unes gotes de suc de remolatxa o xarop de rosses. Formar les boles amb l’ajuda de l’aparell de fer boles de gelat.
Per les verdes, afegir unes gotes de peppermint, uns trossets de menta fresca i una mica de sucre. Formar les boles.
Per les liles, incorporar les mores, que prèviament haurem triturat amb la forquilla i una mica de sucre. També podeu barrejar melmelada de mores, en aquest cas no afegirem sucre.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Vic
................T. 93 889 40 81
garoina Barcelona
................T. 93 515 77 31

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.