Llegums

  • Llegums
    Llegums Llegums
+info
Fitxa normal

LLEGUMS

Es denominen llegums, les llavors o fruits comestibles d’un grup de plantes pertanyents a la família de les lleguminoses i que es desenvolupen a dins d’una baina. Generalment, aquestes llavors es consumeixen seques i madures, encara que també es poden consumir com a llavors verdes o fresques, com per exemple la mongeta tendre o els pèsols.
Les llenties, els cigrons, les faves, els pèsols, les mongetes i la soja són una colla d’aliments humils i saludables cent per cent.
Els llegums són una font excel•lent de proteïnes d’origen vegetal, característica per la qual són molt recomanables pels vegetarians que no prenen proteïna animal. També són rics en hidrats de carboni i, per tant, proporcionen una gran aportació energètica. Constitueixen una magnífica font de fòsfor, ferro, zinc, potassi i vitamines del grup B. Com tots els vegetals no contenen colesterol i aporten molt poc greixos. El seu consum és important pel tipus de fibra que aporten, la soluble, que és aquella que ajuda a mantenir la flora intestinal, arreglen el restrenyiment i prevenen els càncers de l’aparell digestiu.
La flatulència que provoquen a algunes persones prové precisament de la fibra. Una solució per reduir-la és prendre-les en puré, bullir-les amb herbes com el comí o el llorer, o comprar-les sense pell.
Tot i que actualment ha disminuït el consum de llegums, caldria consumir-ne com a mínim de 2 a 3 cops per setmana, tenint en compte que una ració de llegums consisteix en uns 60-80g en cru o 180-240 grams cuits.
En una paella de la mida de la quantitat de cloïsses, posem l’oli i la meitat de l’all i julivert amb les cloïsses, i escalfem tot junt.
Daurem l’all i afegim el vi blanc i deixem evaporar una mica. Afegim les mongetes cuites i lliguem com si fos un pil-pil. Si hi falta suc, afegim una mica d’aigua (segons el suc, si és més o menys espès).
Afegim la resta del julivert i de l’all. Quan les cloïsses siguin obertes, traieu-les del foc perquè no es coguin més. Serviu-ho ben calent.
Primer de tot deixem reposar les mongetes amb aigua durant 12 hores. Desprès les escorrim i les bullim amb una ceba, pastanaga, sal i llorer.

A part, sofregim una ceba picada i quan està daurada hi afegim 2 tomàquets triturats.
Desprès hi afegim una cullerada sopera rassa de farina i ho reservem a part.

Pel caldo, sofregim una ceba picada, una pastanaga i 2 dents d’all. Un cop daurat, hi afegim un tomàquet triturat, les galeres i els crancs. Ho deixem coure i llavors hi afegim ½ litre d’aigua i sal i, ho fem bullir.
Quan arranqui el bull ho triturem amb el túrmix i ho passem pel colador xinès.

A continuació, afegim la meitat de les mongetes i la meitat del brou de marisc al primer sofregit que hem fet i ho reservem.

Apart, bullim les cloïsses amb l’altra meitat del brou i quan s’obrin les trèiem i les reservem.

Afegim l’altra meitat de les mongetes a aquest caldo i ho passem pel túrmix amb una mica d’oli.

Presentació del plat:

En el fons d’un bol o copa s’hi posa la crema de les mongetes. A continuació, les mongetes senceres i les cloïsses sense closca.
Finalment, es serveix amb el brou en una gerra.
En una olla amb aigua freda hi posarem les carns, menys les botifarres i la carn de la pilota. Ho bullirem un parell d’hores, escumant-ho sovint. Després hi afegirem les verdures, menys les patates.
Mentre, barrejarem tots els ingredients de la pilota i ho treballarem força estona perquè quedi ben lligat. Hi donarem una forma ovalada i reservarem.
Després d’una altra hora de cocció de l’escudella, hi afegirem les patates, les botifarres, la pilota enfarinada i la sal. Deixarem coure-ho uns 30 minuts més i, quan estigui cuit, decantarem el brou i bullirem la pasta.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Les Bases
................T. 93 873 06 54
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Berga
................T. 93 822 33 26
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

14 + 3 =
Resol la operació, siusplau.