Mol·luscs

  • Mol·luscs
    Mol·luscs Mol·luscs
+info
Fitxa normal

MOL·LUSCS

Són animals invertebrats de cos tou, que tenen una closca.
Com a aliment són únics, no només per ser una excel·lent font de proteïnes d’alt valor biològic i baix contingut en greixos, sinó també per la versatilitat que ofereixen en la cuina. Hi ha mil maneres de consumir-los: al natural, al vapor, en arrossos i pastes... I, a més, són molt econòmics, sobretot si són en conserva.

N'hi ha de tres tipus:

- Mol·luscs bivalve (amb dues closques)
Bivalve, és aquell mol·lusc que té dues valves unides entre si mitjançant una xarnera. Aquestes poden tenir diferents formes: irregular, arrodonida, triangular, allargada...
Es caracteritzen per no tenir cap i, per tant, els seus òrgans sensorials estan molt poc desenvolupats.
Són mol·luscs exclusivament aquàtics (marins o d’aigua dolça) i es troben enterrats en fons tous.

El musclo, la cloïssa, la ostra, la navalla... són exemples de mol·luscs bivalve.

- Mol·luscs cefalòpodes
Són els mol·luscs més grans de la Terra, de cos simètric bilateralment.
Cefalòpode significa “cap amb peus”, i aquesta espècie rep aquest nom perquè els seus tentacles envolten la cara. Aquests tentacles  estan previstos de ventoses que faciliten la captura de les seves preses. Són depredadors molt actius. Això requereix un important sistema sensorial. Es defensen amb la tinta que fabriquen i amb la capacitat de camuflar-se que tenen, ja que canvien de color segons l'ambient.
No tenen cap closca que els envolti, però si hi és present, és interior, com la ploma en el calamars o la conquilla en la sípia.

La sípia, el pop, el calamars o les potes són exemples de cefalòpodes.

- Mol·luscs gasteròpodes (amb una closca)
També anomenats Univalves. Tenen un peu musculós ventral, que els serveix per moure's i, a sobre, acostumen a tenir una única closca dorsal, generalment en espiral, que és on viu el mol·lusc. També tenen tentacles o antenes de funció tàctil i visual situats al cap, que repleguen en cas de perill.
La majoria dels gasteròpodes són marins, com ara el cargolí, i respiren per brànquies. Però també n'hi ha de terrestres, com ara el cargol o el llimac, que respiren mitjançant un pulmó.
Es coneixen com a cargols i existeix un ampli nombre d’espècies comestibles.
THERMOMIX ®
1.- Posarem els ingredients de la picada en el got i ho triturarem 30 segons a velocitat progressiva 5-10. Seguidament, ho retirarem del got.
2.- Per fer el fumet posarem l’aigua, els caps i les closques de les gambes (reservarem els cossos) en el got i ho programarem 5 minuts a 100oC i a velocitat 4. A continuació, colarem el fumet amb un colador fi i ho reservarem. Rentarem bé el got i la tapa.
3.- Per fer el sofregit posarem la ceba, l’all i el pebrot en el got i ho trossejarem, pro- gramant 4 segons a velocitat 5. Amb l’espàtula baixarem les restes de verdures de la tapa i de l’interior del got fins a les gavinetes.
4.- Afegirem l’oli i ho programarem 10 minuts a temperatura Varoma i a velocitat Cu- llera.
5.- A continuació, afegirem els cossos reservats de les gambes i ho triturarem 10 segons a velocitat progressiva 5-10. Seguidament, afegirem el fumet i la picada i ho barrejarem tot amb l’espàtula.
6.- Posarem el recipient Varoma al seu lloc amb el peix i el marisc repartit entre la safata i el recipient Varoma. Ho programarem 15 minuts a temperatura Varoma i a velocitat 2.
7.- Finalment, col·locarem el peix en una cassola de fang i ho cobrirem amb la salsa.
Netegem les vieires i les eixuguem amb paper de cuina. En una olla courem entre deu i quinze minuts la pastanaga, la  ceba, el vi i la sal i 8 c.s d’aigua. Afegim les vieires i les courem uns quatre minuts. Retirem les vieires amb una escumadora, les tallem per la meitat i les col·loquem a les seves cloves. Reservem en calent. Reduirem el suc de cocció, afegirem la mantega, la nata i el safrà, sense parar de remoure-ho, posem la salsa pel damunt de les vieires. Servim-ho de seguida.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Les Bases
................T. 93 873 06 54
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Berga
................T. 93 822 33 26
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

4 + 5 =
Resol la operació, siusplau.