Olis

  • Olis
    Olis Olis
+info
Fitxa normal

OLIS

La majoria dels pobles utilitzen a la seva cuina alguna classe de greix que permeti realitzar diferents preparacions dels aliments i millorar-ne, en general, les propietats organolèptiques (textura, gust, olor).
Al nostre país, com a la resta de la conca mediterrània, s’acostuma a utilitzar amb aquest fi l’oli d’oliva, si bé també se’n consumeixen d’altres com els de gira-sol, soja, etc. És un model diferent al d’altres països, on predomina el consum d’olis de llavors o de greixos d’origen vegetal o animal.

CLASSES D’OLIS
La reglamentació vigent distingeix dos grups d’olis vegetals comestibles: un d’ells inclou els procedents de l’oliva, mentre que l’altre agrupa els provinents de diverses llavors oleaginoses.
Així doncs, podem distingir les classes i denominacions d’olis següents:
- oli d’oliva verge “extra” (fins a 1 grau)
- oli d’oliva verge “fi” (entre 1 i 1,5 graus)
- oli d’oliva refinat (fins a 0,5 graus)
- oli d’oliva: barreja d’oli refinat i d’oliva verge (fins a 1,5 graus)
- oli de sansa d’oliva refinat (fins a 0,5 graus)
- oli de sansa d’oliva: barreja d’oli de sansa refinat i d’oli d’oliva verge (fins a 1,5 graus)
- olis de llavors: oli refinat de soja, cacauet, gira-sol, llavors de raïm, blat de moro, etc.
- oli refinat de llavors: barreja d’olis de llavors (llevat del de soja).

D’INTERÈS
El millor oli d’oliva verge és el que, a més de les seves característiques organolèptiques de gust, color i aroma, posseeix un grau d’acidesa més baix.
La refinació és un procés que s’aplica als olis per tal de fer-los aptes pel consum. Inclou, com a fases més importants, una neutralització (per rebaixar-ne el grau), una decoloració i una desodorització.
Tots els olis, amb l’excepció del d’oliva verge, se sotmeten a refinació. És per això que els olis refinats tenen sempre un grau d’acidesa molt baix (inferior al 0,5 per a l’oli d’oliva i al 0,2 per al de llavors).
No es pot jutjar la qualitat de l’oli pel color. Diferents orígens, anyades i tractaments poden ser l’origen de tonalitats diferents entre el verd i el groc.
Una refinació exagerada pot donar un oli poc digerible, de menor poder nutritiu i de pitjor conservació. Malauradament, a simple vista no es pot distingir si un oli ha estat refinat d’una manera adequada o exageradament.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Barcelona
................T. 93 515 77 31

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.