Ous

  • OUS
    OUS OUS
+info
Fitxa normal

OUS

Els ous són una font important de nutrients essencials que el nostre organisme no fabrica per si sol i, per tant, han de ser aportats a partir de l'alimentació: vitamines; minerals com fòsfor, iode, ferro, seleni, zinc i crom; aminoàcids essencials; àcids grassos essencials (omega 3 i omega 6) i proteïnes. Per tant, l'ou és un ingredient bàsic a la nostra cuina, no només per la seva versatilitat i pel seu sabor característic que aporta als aliments, sinó també per les seves importants propietats nutricionals. A més és fàcil de digerir.

L'ou es caracteritza per ser:
- Escumant
- Emulsionant
- Colorant
- Aglutinant i espasant
- Coagulant
- Adhesiu
- Clarificant
- I per donar un acabat brillant a les superfícies.

Es recomana un consum de 3 a 4 ous a la setmana per a una persona adulta, 2 ous per als nens, amb una important massa muscular que realitzin activitat física intensa.

A la piràmide de l'alimentació saludable, l'ou pertany al grup dels proteics i, per tant, substitueixen a la carn, al peix i als llegums, sent una ració proteica en forma d'ou 2 unitats. És a dir, 2 ous equivalen a 100g de carn, a 120g de peix o a 100g de llegum en cru.

Pel que fa al seu etiquetatge, és imprescindible que l’ou tingui marcat a la seva closca un codi distintiu de la granja de producció, en el què s’indica el sistema de cria de les gallines, el país, la ciutat i la granja de procedència.

A l’envàs dels ous que arriben al mercat s’hi inclouen altres dades obligatòries, com el centre d’embalatge, la data de consum preferent, el pes, i l’explicació dels codis impresa a cada ou, per exemple. L'objectiu és poder seguir el rastre de l’ou des de la seva posta fins que arriba al consumidor final.

Pel que fa a l'ús culinari, es poden consumir de les següents maneres:
- ous ferrats, fregits en oli d'oliva;
- ous a la planxa;
- ous bullits o durs (bullits amb closca més de 10 minuts);
- ous passats per aigua (bullits amb closca menys de 5 minuts);
- ous escaldats (bullits en un brou sense closca);
- ous al plat (fets al forn sense closca);
- ous crus;
- truita a la francesa o en truita de patates;
- ous remenats, que és similar a la truita però sense donar-li forma;
- per fer maionesa, bescuit, pa de pessic, suflé, quiche...;
- en rebosteria, per exemple, els rovells s'utilitzen per elaborar flamets i les clares per fer la merenga.

A les nostres botigues, podeu trobar-hi ous de “Cal Dachs”. Es tracta d'un negoci familiar, d'explotació petita i situat al Berguedà. Els seus ous procedeixen de gallines de pagès criades a l'aire lliure. És a dir, gallines criades en llibertat, sense gàbies, des del primer dia de la seva vida.

Són ous de qualitat, que es pot apreciar en el gust, la textura i la densitat del rovell; tant en la cuina de casa com en la cuina professional.
Posarem el forn a 160oC. Mentre s’escalfa, separarem les clares dels rovells, tamisa- rem les farines i ho reservarem.
Posarem el formatge, la mantega i la llet a la batedora i ho batrem 5 minuts a mig gas. A continuació, afegirem els rovells, les farines, una cullerada de suc de llimona i la sal i ho batrem tot 3 minuts més. Ho reservarem en un bol.
Seguidament, muntarem les clares amb el gasificant durant 3 minuts i afegirem a poc a poc el sucre i augmentarem a màxima potencia la batedora durant 3 minuts més. Introduirem les clares amb cura al bol del formatge que havíem reservat prèviament.
Posarem el motlle al forn al bany maria a 160oC durant 55 minuts. Finalment, ho dei- xarem 5 minuts més amb la porta oberta i emplatarem.
Curem les gambes pelades en una paella amb unes gotes d’oli d’oliva. Les reservem. En la mateixa paella hi daurem la panxeta i hi afegim una mica de picada de julivert. Hi posem un culleradeta de pebre vermell dolç i ho remenem fins que s’acabi de fer. Seguidament, hi afegim la llegum cuita i tornem a remenar-ho tot. Incorporem les gambes pelades ho barregem i esperem que s’acabi de coure, un parell de minuts més. Acabem abocant-hi els ous batuts. Si està tot prou calent, ja podeu apagar el foc. L’ou s’acabarà de coure amb l’escalfor residual.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Les Bases
................T. 93 873 06 54
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Berga
................T. 93 822 33 26
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

7 + 1 =
Resol la operació, siusplau.