Peix blanc

  • Peix blanc
    Peix blanc Peix blanc
+info
Fitxa normal

PEIX BLANC

Se l'anomena popularment “blanc” perquè la majoria d'aquests peixos contenen  poc greix, sense arribar mai al 5% i, acostumen a ser de carn més blanca. És un peix que troba el seu aliment a prop i no necessita desplaçar-se. Al ser sedentari no necessita acumular grassa per fer grans recorreguts. La seva aleta caudal sol ser plana o arrodonida i acostuma a viure en capes molt properes al fons. Aquest peix és de fàcil digestió.

El bacallà, el llenguado, el lluç, el rap, el gall, el turbot... són exemples de peix blanc. Però també existeix una categoria entre mitja que s'anomena peix semi gras, que es caracteritza perquè la seva quantitat de greix varia segons l’època de l’any. Aquests peixos contenen un nivell de greix superior al 2,5% sense sobrepassar mai el 6%. L'anguila, el besuc, el llobarro, l'orada i el roger en són exemples.

El peix constitueix uns dels pilars de la nostra dieta. Les seves propietats nutricionals, el converteixen en un aliment fonamental dins d'una alimentació equilibrada i cardiosaludable.
Mentre que pel que fa el consumidor adult la seva acceptació i consum s’ha anat incrementant de manera evident, en el cas dels més joves és tradicional que el gust pel peix sigui més lent i, encara, avui dia, s'hagi de recomanar una major presència de peix en la seva dieta. Sens dubte un bon coneixement de les espècies de consum habitual, tant de peixos com de marisc, i la informació corresponent a les seves característiques nutricionals i gastronòmiques haurien d’ajudar a que sigui més comú a la nostra taula.

A garoina pot trobar una excel·lent qualitat d’aquest aliment bàsic i en totes les seves varietats comercials presents en el mercat; i un accés ampli i assequible. Podem trobar-hi tot tipus i elaboracions en peix: fresc, refrigerat, congelat, en conserva, fumat, deshidratat, en salaó i altres productes derivats de la pesca.
THERMOMIX ®
1.- Escorrerem el bacallà i l’assecarem amb paper de cuina o amb un drap de cotó.
2.- Posarem l’oli i els alls dins del got i ho programarem 6 minuts a temperatura Varo- ma i a velocitat 3 1⁄2 (si no els volem triturar els programarem a velocitat 1 i ho retirarem quan acabi el temps).
3.- Baixarem les restes de les parets i, amb la màquina en marxa a velocitat 4, afegirem el bacallà i ho apujarem a velocitat 6.
4.- Afegirem la nata i el pebre i ho programarem uns 15 segons a velocitat 6.
5.- Comprovarem que estigui tot ben lligat i rectificarem de sal i pebre si és necessari.
THERMOMIX ®
1.- Posarem les closques de les gambes, l’os del rap partit a trossos i 500 g d’aigua en el got i ho programarem 7 minuts a 100oC i a velocitat 1. Seguidament, colarem el fumet amb la cistella damunt d’un bol i ho reservarem. Rebutjarem les closques i els caps de les gambes i els ossos del rap.
2.- Esclarirem el got, hi posarem la pastanaga, el porro, els alls i l’oli i ho trossejarem 3 segons a velocitat 5. A continuació, ho ofegarem 6 minuts a 120oC i a velocitat 1.
3.- Hi afegirem el brandi i ho ofegarem 1 minut més a 120oC i a velocitat 1 sense posar el gobelet per facilitar l’evaporació de l’alcohol. Seguidament, incorporarem el tomà- quet i l’arròs i ho programarem 5 minuts a 120oC i a velocitat 1.
4.- Hi incorporarem el safrà, la sal, el fumet reservat i 200 g d’aigua i ho programarem 6 minuts a 100oC i a velocitat 1 (en l’últim minut posarem la temperatura a 90oC).
5.- Hi afegirem 100 g d’aigua per reduir la temperatura i ho triturarem durant 30 se- gons a velocitat 5-10, progressivament. A continuació, ho programarem 3 minuts a 100oC i a velocitat 1. Hi afegirem els cossos de les gambes, el rap i el tabasco i ho programarem 1 min a 100oC i a velocitat Cullera i gir invers.
6.- Ho posarem tot en una sopera i ho servirem ben calent.
En una cassola amb una mica d’oli, fregim-hi els alls vigilant que no es cremin. Un cop daurats, posem-hi el bitxo, retirem-ho i deixem temperar l’oli. Posem-hi el bacallà a rodanxes o supremes uns minuts, per cada costat, sem- pre controlant que l’oli no arribi a ebullició. Un cop fregits, els retirem i reser- vem-ho tot. Temperem l’oli.
Ara és moment de lligar la salsa. (S’observen unes bombolles de gelatina). Anem agitant l’oli perquè tot es vagi lligant, fins que arribi a la textura d’una maionesa suau.
Una cop fet el pil-pil, posem el bacallà en una paella, escalfem-ho i posem-hi els alls i el bitxo per damunt per decorar.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Les Bases
................T. 93 873 06 54
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Berga
................T. 93 822 33 26
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

11 + 5 =
Resol la operació, siusplau.