Peix blau

  • Peix Blau
    Peix Blau Peix Blau
+info
Fitxa normal

PEIX BLAU

El concepte de peix blau al·ludeix essencialment a la proporció de greix en els músculs dels peixos. El peix blau és un grup de peixos que conté entre un 5% i un 11% de greix mentre que el peix blanc no supera mai el 5%, podent ser del 0'4%, com és el cas del llucet. La quantitat de greix influeix en la coloració i és la raó per la qual gran part d'aquest grup de peixos tenen una coloració externa blava, cosa que els fa invisibles als depredadors. A diferència del peix blanc, el blau és un peix que recorre grans distàncies, pel què necessita acumular més quantitat de greix. També s'anomena pelàgic perquè neda molt a prop de la superfície, mentre que el blanc ho fa en aigües properes al fons. Té una aleta caudal molt potent. 

Es pot consumir fresc, congelat, en salaó o en conserva, però en tot cas, és una bona font de proteïnes, vitamines, minerals i greixos insaturats. Es recomana menjar-ne dos cops per setmana.

Aquest tipus de peix ens aporta àcids grassos insaturats, sobretot l'omega 3. Un àcid molt beneficiós per mantenir nivells baixos de colesterol en sang, reduint els riscos cardiovasculars.

No obstant, aquest nivell d’omega 3 varia en funció de diverses situacions:
- L’edat i la mida: a més edat i pes, més proporció de greix.
- L’època de l’any: la quantitat de greix als peixos sol ser més gran a l'estiu i a principis de tardor.
- El medi en què viuen: els peixos d’aigua salada tenen una major proporció d'omega 3 que els peixos d’aigua dolça.
- La temperatura de l’aigua: els d’aigua freda, com el salmó, són més rics en omega 3.
- L’alimentació del peix: per exemple les anxoves, el bonítol o la tonyina, que s’alimenten de plàncton, molt ric en omega 3, tindran una major proporció d’aquest nutrient.
- L’estat de la posta: els peixos acumulen greix com a reserva d’energia abans de la posta dels ous.
- La distància que recorren abans de la posta: a major distància recorreguda, més omega 3 tindran.

Gràcies als seus greixos, el peix blau admet tot tipus de cocció: a la brasa, a la planxa, en guisats, com a ingredient en amanides, en coques de recapte, en pizzes o en empanades. La carn cuita dels peixos blaus sol ser més fosca que la dels blancs, menys fina i més forta en gust. A la dieta mediterrània són molt apreciats.

L'anxova, l'angula, la tonyina, la tonyina blanca, el bonítol del nord, la cavalla, el peix espasa, el salmó, la sardina, l'anxova, etc. són exemples de peix blau. Però el bacallà en salaó també es considera, a nivell nutricional, un peix blau ja que el procés de salaó augmenta considerablement la seva concentració de greix.
Rentem el bonítol, i tallem-lo a daus d’un gruix similar.
En una paella, sofregim la ceba, amb una mica de sal per sobre.
Al cap de dos minuts, afegim-hi els alls laminats i els pebrots verds trossejats, i deixem-ho que es sofregeixi a foc suau fins a estar ben cuit, després afegim-hi les patates esqueixades i deixem-ho uns 3 a 4 minuts, removent-ho de tant en tant. A continuació, afegim la polpa dels pebrots xoricers i un parell de bitxos, removem-ho tot i deixem-ho cuinar un parell de minuts.
Per últim, aboquem-hi el caldo necessari per cobrir completament tots els ingredi- ents, i deixem-ho coure fins que les patates estiguin ben cuites (aproximadament uns 30- 40 minuts). Quan les patates estiguin en el seu estat òptim, tirem-hi els daus de bonítol. Rectifiquem de sal i pebre, i deixem-ho uns 5 minuts més a foc lent. Deixem reposar uns minuts i ja tenim llest el nostre “marmitako” de bonítol.
Per fer la marinada; triturem tots els ingredients i afegim-ho al peix.
Per confitar la ceba; l’ofeguem, sense que ens agafi color, a foc lent. Afegim-hi el fu- met. Hi ho courem fins que s’evapori el líquid. Afegim-hi, finalment, la farigola i la sal. Ofeguem i reservem.
EMPLATAT
Saltegem l’emperador, procurem que estigui ben sec, amb una mica d’oli. Salpe- brem-ho i deixem-ho reposar. Que no ens quedi sec! Posem-ho damunt d’un llit de ceba i servim.
Tallarem la tonyina en daus, procurant de que tinguin tots la mateixa mida i forma, intentant de que siguin del tamany d’un mos. El millor és tallar-los de 2 x 2 cm. com a màxim. Posem la sal, el sucre, la farigola i la ratlladura de llimona en un bol i ho barregem bé. Amb 1/3 de la barreja, cobrim la base de la safata posem els daus a sobre, deixant espai entre uns i altres, i cobrim amb la resta de la barreja.
Els posem a la nevera i deixem reposar durant un màxim de 2 hores. Quan hagi passat el temps , traurem la sal i netejarem els daus amb un pinzell i aigua, i els sacarem amb paper absorbent.
A l’hora de servir els daus, els untarem lleugerament amb oli d’oliva verge extra. Finalment, tallarem els tomàquets en quatre rodanxes cadascun i els posarem amb brotx- etes amb els daus de tonyina marinats, juntament amb uns trossets d’alfàbrega.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

3 + 15 =
Resol la operació, siusplau.