Pop

  • Pop
    Pop Pop
+info
Fitxa normal

POP

+info
Nom comú 
POP COMÚ
Nom científic 
Octopus vulgaris
Descripció 
També conegut com a “Pop de roca” o “Pop roquer”. És el més abundant i comercialitzat, principalment fresc o cuit.
El pop és un mol·lusc cefalòpode de costums nocturnes. També és octòpode perquè té vuit tentacles forts, que compten amb dues fileres de ventoses enganxoses disposades en zig-zag, i estan situats al voltant de la boca units entre si per una membrana. Dos d'ells són més curts que la resta, i els altres mesuren, aproximadament, el doble que el seu cos.
El seu cos té forma de sac; el seu cap o mantell és gran, musculós i rugós; i el seu color és variable. Segons el fons a on viu, pot ser: gris, groc, marró vermellenc.
Al cap s'hi troben els ulls, molt desenvolupats, el cervell i tres cors. Té una gran intel·ligència, memòria i inclús una gran capacitat d’aprenentatge. També té tots els sentits molt desenvolupats excepte el de l'oïda, ja que és totalment sord.
De sang blava, el pop no produeix hemoglobina, sinó una altra proteïna anomenada “hemocianina”, que li dóna aquest color tan característic.
Entorn 
Els pops habiten en zones del mar Mediterrani i de l’Oceà Atlàntic, en aigües de temperatures mitjanes, ni molt fredes ni molt càlides. 
De la mateixa espècie 
- Pop Blanc
Eledone cirrosa
També anomenat cap gros, per posseir un cap proporcionalment més gran que la resta del cos. Es troba tant al Mar Mediterrani com a l'Oceà Atlàntic, en fons fangosos des dels 20 m fins als 50 m. El seu mantell és molt rugós i està cobert de petites berrugues. La seva coloració és ataronjada, amb taques blanques. És més petit que el pop comú, més pàl·lid i no tant saborós. Els seus tentacles compten només amb una filera de ventoses cada un, a diferència del pop comú. S'acostuma a comercialitzar en conserva.

- Pop Mesquer
Eledone moschata
O “pulpo almizclado” en castellà. Localitzat al Mar Mediterrani, el seu cap és llis i molt poc rugós. És de color groc grisenc amb taques fosques. Els seus tentacles són més llargs que els del Pop Blanc, i també compten només amb una filera de ventoses cada un, a diferència del pop comú. De mida més petita que el pop comú, més similar a la del pop blanc, posseeix un cap relativament prominent i es caracteritza per la seva forta olor.

- Pop Trobiguera
Octupus macropus
O “pulpo patudo” en castellà. També és conegut com a “cama llarg” pels seus tentacles de gran extensió (en torn a 1m), sobretot en relació al seu cos. Es localitza principalment al Mar Mediterrani, a l'Oceà Atlàntic i a l'Oceà Pacífic, en zones rocoses de fins a 100 m. El seu color és vermellenc amb taques blanques que s'estenen al llarg de tot el seu cos, inclosos els tentacles, que compten amb dues fileres de ventoses. És de costums més nocturnes que el pop comú.

Mesos de captura: 
Gen
Feb
Mar
Abr
Mai
Jun
Jul
Ago
Set
Oct
Nov
Des
Els pops es consumeixen durant tot l'any, tant frescos com en conserva o congelats. Tanmateix, el millor mes per a trobar-los és el més d’agost, en diferència.
Ormeigs de pesca 
El pop es captura amb una nansa dissenyada específicament pel pop i també amb nansa de nècora.

La nansa és un ormeig de pesca, que consisteix en una mena de paner amb una tapadora de forma cònica, en el centre de la qual hi ha l'entrada, que forma un embut fet de jonc, vímet i rarament de canya, xarxa o filferro amb quatre vímets gruixuts i resistents, que formen la carcanada de l'ormeig
D'interès 
Diversos experiments han demostrat que els pops tenen una gran capacitat per distingir colors i formes, però el més sorprenent es que són capaços de recordar-los durant més de dos anys.

El seu ritme de creixement és molt ràpid durant les primeres fases.

A dins del mantell s'ubica el dipòsit de tinta que utilitzen per escapar dels seus depredadors, i també el raig d'aigua que els impulsa a nadar al revés.

La reproducció dels pops és singular. La fecundació es porta a dins de la cavitat paleal, on el mascle introdueix els espermatozous. Les femelles dipositen els ous (entre 50 i 100 ous), a prop de la costa, entre l'hivern i la primavera, quan les aigües estan més fredes. Mentre els ous maduren, la mare no s’alimenta, sempre protegint els ous. En moltes ocasions, la femella acostuma a morir abans de que surtin les cries.

El pop és possiblement el més popular dels cefalòpodes, de gran valor culinari i posseeix una carn de gran qualitat.

Cefalòpode significa “cap amb peus”, i aquesta espècie rep aquest nom perquè els seus tentacles envolten la cara.


Informació nutricional: 
Rentem els popets i els posem a bullir fins que arrenquin el bull. Després els refresquem de nou.
Fregim uns alls en una cassola i els reservem.
Afegim l’escal·lònia tallada en emincé; quan comenci a enrossir-se afegim-hi els popets i coem-ho breument, afegim-hi el llorer, la farigola, les patates pelades i el tomàquet tallades a la brunoise.
Després de 3 minuts afegim-hi el vi i l’anís, salpebrem-ho i tapem l’olla, deixant-la a foc baix.
Tallem la xocolata a trossos i la piquem en un morter amb els alls fregits, el safrà i les ametlles. Deixatem bé amb una mica d’aigua i ho afegim a l’olla. Tapem fins que s’acabi la cocció
Bullirem les mongetes a l’anglesa. En una cassola hi bullirem els popets durant un minut i els escorrerem. En un pot hi barregem el vinagre amb l’alfàbrega, el marduix, el julivert, l’all i el bitxo, ho courem uns minuts fins que el líquid redueixi. Retirarem el pot del foc i colarem els ingredients en un bol. Esmicolarem la tonyina i la posarem per sobre de les mongetes. Afegirem els popets. Amanirem amb l’oli i el vinagre aromatitzat i ho salpebrarem. Reservarem a la nevera unes dures hores abans de servir-la.


ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Les Bases
................T. 93 873 06 54
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Berga
................T. 93 822 33 26
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

3 + 8 =
Resol la operació, siusplau.