Porc

  • Carn de porc
    Carn de porc Carn de porc
+info
Fitxa normal

PORC

La carn de porc és una de les més consumides al món, i una de les més aprofitades, perquè quasi s’utilitza tot el cos de l’animal. A més, aporta molts nutrients com: proteïnes d’alt valor biològic, minerals i vitamines, que fan del porc una de les millors carns des del punt de vista nutricional. Per tant, és una carn saludable i pot ser inclosa dins d'una alimentació equilibrada, d'un a dos cops per setmana.

Les parts que contenen menys greix són les parts magres com el filet, la cinta de llom, l’espatlla o el pernil. En canvi, els embotits i els productes elaborats com les hamburgueses, salsitxes, botifarres negres, xoriço, etc. contenen un percentatge de greix més elevat. Amb la qual cosa s'haurien de consumir en moderació.

Com més jove és l'animal, més tendra i sucosa és la carn, tanmateix, l'aportació de nutrients és menor que en la dels exemplars adults.

En funció de la seva edat, es pot distingir entre:
- Porcell o garrí: porquet d'unes tres setmanes de vida, alimentat només amb llet materna.
- Lletó: porc de pocs mesos que continua alimentant-se únicament de llet materna. Acostuma a pesar 5,5 Kg, el doble que el pes del porcell.
- Porc: exemplar adult, sacrificat als 10 mesos d'edat aproximadament. Acostuma a pesar entre 100 i 150 Kg.

Culinàriament, la carn de porc és molt versàtil ja que ofereix infinites formes de preparació i, en funció de cada cultura, ofereix diversos mètodes de cuinat.

Abans de ser cuinada, la carn presenta un color vermell i quan s'exposa a les calors de la cuina es posa lleugerament més blanca. Malgrat aquest efecte, la carn de porc es considera carn vermella.
Netegem els calamars, de manera que ens quedi el tub net, i els hi donem la volta, reservem els 10 que tinguin millor presència. Piquem en emincé gruixut, les restes dels calamars i reservem-los. Ofeguem bé la ceba i, a mitja cocció, hi afegim els retalls i cuinem-los fins que estiguin tendres. Rectifiquem-ho i deixem-ho madurar.  Omplim els calamars amb la botifarra de perol tèbia i ho refredem, un cop freds els tallem en 3 rodanxes i fem una brotxeta, reservem-ho

Parmentier de botifarra de perol
Posem a coure les patates amb aigua amb sal, les passem de cocció, les pelem i xafem amb la forquilla i ajuntem en una paella, prèviament haurem saltejat la botifarra amb l’all, barregem-ho bé sense donar elasticitat, condimentem i formem porcions de 80 g. Reservem-ho fora de la nevera.

Ajuntem tots els ingredients, escalfem a 140 graus, retirem i deixem madurar unes hores. Triturem, tamisem  i reservem.

Emplatat
Daurem bé la Parmentier pels dos costats i la posem damunt l’encebat de calamar i la brotxeta, que prèviament haurem enrossit. Salsegem amb la salsa i l’oli de nyora.

Barregem les herbes, la sal i l’all picat. Posem el costellar dins d’una safata i l’empastifarem amb la barreja de sal i orenga. En un bol, posem-hi la salsa barbacoa, la salsa de soja, les gotes de Tabasco i remenem-ho bé. Amb l’emulsió resultant pintem el costellar i, damunt, hi aboquem el got de vi blanc, tapem-ho amb paper d’alumini. Ho hem de coure al forn a 150 graus durant quatre hores, aproximadament. Emplatatem i servim-ho.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Les Bases
................T. 93 873 06 54
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Berga
................T. 93 822 33 26
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

6 + 10 =
Resol la operació, siusplau.