Sípia

  • Sípia
    Sípia Sípia
+info
Fitxa normal

SÍPIA

+info
Nom comú 
SÍPIA
Nom científic 
Sepia officinalis
Descripció 
La sípia comú, o “Choco” en castellà, és un mol·lusc cefalòpode, de la família dels sèpids (Sepiidae), decàpode, ja que està format per 10 tentacles que surten del cap, dels quals 8 són curts i estan dotats de 4 fileres de ventoses, i els altres 2 s'han convertit en llarguíssims tentacles contràctils amb 4 fileres de ventoses de diferent mida en els extrems, aparentant una forma de porra.
Al cap hi té dos ulls i una boca formada per dues peces que tenen forma de bec de lloro, situada al mig dels tentacles.
El mantell és allargat i té unes fines aletes, del qual en surt una peça anomenada embut o sifó, que li serveix per llençar un raig d'aigua a pressió i per impulsar-se. Dins del mantell, hi té una peça dura i allargada de color blanc anomenada conquilla o ploma; i també una glàndula de tinta. La seva tinta en lloc de ser negre com la dels calamars, és de color sèpia, d’aquí ve el seu nom.
El seu color és molt variable (blanc, gris i negre) ja que és capaç de canviar ràpidament de color per adaptar-se a l'entorn. A més, quan s'excita, el seu cos s'enfosqueix.  
Durant el dia, roman amagada a la sorra, durant la tarda s'activa i surt en busca de les seves preses.
És una de les espècies més netes que es poden trobar, ja que segons un estudi, presenta els nivells més baixos de contaminants trobats en el seu cos. És molt apreciada com a aliment.
Entorn 
Habita als fons dels mars poc profunds, generalment en llits marins de sorra i fang, de l’Oceà Atlàntic, del Mar Mediterrani i del Mar del Nord.
De la mateixa espècie 
- ”Choquito picudo" 
Sepia orbignyana
També anomenat “choquiño picudo o chopito”, és de mida més petita que la comú. De color rosa més intens i amb espina visible que sobresurt del mantell. Té 8 braços amb quatre fileres de ventoses. És més petita que la sípia comú, però més gran que el Castanyó.

- Castanyó o sípia de punxa:
Sepia elegans
Coneguda en castellà com a “Castaño o Choquito”.
Similar a la Sípia comú però més petita. Pot arribar a mesurar fins a 6 cm de longitud. Té la boca rodejada de 8 braços, amb dos fileres de ventoses disposades en zig-zag. Mostra una barreja de colors entre el blanc brut i l'ocre, amb petites taques brunes que envolten tot el seu cos. Es reconeix de les demés per l'extensió afilada que té sobre el seu cos, per sobre del cap. I el mascle es diferencia de la femella per tenir, en el quart braç esquerre, una fila de ventoses minúscules. Sense espina visible a l'extrem.
Mesos de captura: 
Gen
Feb
Mar
Abr
Mai
Jun
Jul
Ago
Set
Oct
Nov
Des
La temporada òptima de captura de la sípia va des del juny fins al desembre. Tot i que el millor moment per prendre la sípia fresca de qualitat i a un bon preu és a l’estiu.
Ormeigs de pesca 
Es captura mitjançant l'art amb nanses i amb poteres d’agulla sense mort.

La nansa és un ormeig de pesca, que consisteix en una mena de paner amb una tapadora de forma cònica, en el centre de la qual hi ha l'entrada, que forma un embut fet de jonc, vímet i rarament de canya, xarxa o filferro amb quatre vímets gruixuts i resistents, que formen la carcanada de l'ormeig.

S'entén per potera a aquell conjunt d'hams lligats en corona que serveix per a pescar pops, calamars, etc.
D'interès 
La sípia canvia de color en funció del seu estat anímic.

Abans de reproduir-se, les sípies mantenen relacions de festeig. I el mascle, un cop ha fecundat la femella, acostuma a quedar-se al seu costat i no l'abandona fins a la seva mort.

La sípia realitza vàries postes d’ous al llarg de la seva vida i pot arribar a posar-ne més de 3000. Tarden 2 mesos en sortir dels ous i, el resultat, són sípies totalment formades de no més d'un centímetre de llarg.

Cefalòpode significa “cap amb peus”, i aquesta espècie rep aquest nom perquè els seus tentacles envolten la cara.
Informació nutricional: 
Marcarem el marisc (calamars, calamarsets, xocos...) a la paella amb oli d’oliva fins que es dauri, el retirarem de l’oli i el reservarem.
En aquesta mateixa paella amb oli hi afegirem l’all i la ceba i els sofregirem. Seguidament, hi afegirem el tomàquet i ho sofregirem tot 2 minuts més.
A continuació, incorporarem l’arròs i la tinta. Ho rossejarem i ho mullarem amb el caldo de peix o marisc.
Després, arrencarem el bull i hi posarem el marisc i safrà i ho rectificarem de sal si és necessari.
Finalment, ho courem a foc mig/baix, mentre ho anem remenant, i ho deixarem repo- sar 3 minuts. Acabarem afegint-hi l’allioli i ho servirem.
Tallem la sípia a daus i la saltem fins que es dauri una mica, en una cassola, reservant-ne la melsa.
Afegirem la ceba, tallada en juliana, i el llorer, ofegarem i ho deixarem uns minuts perquè es dauri tot plegat. Un cop hagi sofregit hi afegirem el vi i esperarem que s’evapori l’alcohol a foc mig i tapat durant uns 6/8 minuts. Cobrim-ho amb el fumet i el pebre de Sichuan, una mica de sal i ho courem uns 20-25 minuts a foc baix.
Preparem la picada amb el pa torrat, les nous i la melsa de la sípia i ho deixatarem amb un parell de cullerades del suquet. Incorporem-hi la picada a l’estofat i deixem-ho coure fins que la sípia quedi tova.
Fem les mandonguilles barrejant les carns amb l’ou i el pa remullat amb llet i escorregut. Afegim-hi una mica d’all i julivert, salpebrem i enfarinem. Fregim-les amb oli abundant, que quedin ben rosses, i reservem-les.
Fem un sofregit amb la ceba i, quan estigi ben daurada, incorporem-hi el tomàquet ratllat. Ho deixarem coure bé i hi abocarem el vi. Deixem evaporar els alcohols i possem-hi una mica de fumet. Afegim-hi ara les sípies tallades. Deixem-les coure una estona. Incorporem-hi les mandonguilles reservades i cobrim-ho tot amb el fumet.
Fem una picada en un morter amb l’all, la llesca de pa, les ametlles i la xocolata.
Afegim-hi el boquet i deixem-ho coure a foc lent fins que la sípia estigui ben tova. Afegim-hi la picada i deixem-ho coure un o dos minuts més.
Retirem el boquet i deixem-ho reposar uns minuts. Ja podem servir-ho amb l’arròs basmati o una parmentier de patata.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Les Bases
................T. 93 873 06 54
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Berga
................T. 93 822 33 26
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

3 + 12 =
Resol la operació, siusplau.