Sardina

  • Sardina
    Sardina Sardina
+info
Fitxa normal

SARDINA

+info
Nom comú 
SARDINA
Nom científic 
Sardina pilchardus
Descripció 
És un peix blau d’aigua salada, de l'ordre dels clupeïformes, que pertany a la família dels clupeids, un dels grups de peixos més abundant en el món.
És un peix de color blavós, esvelt, amb els flancs i el ventre de color argentat brillant. Presenta unes taques fosques de mida i intensitat decreixent que van des de l'opercle a la cua. L'opercle és estirat.
Té el cos allargat, les mandíbules igualades i una sola aleta dorsal en posició mitjana situada sobre les pelvianes que són relativament petites. Té els ulls grans amb parpelles adiposes.
Assoleix la seva maduresa sexual al final del primer any de vida.
La seva carn té un sabor excel·lent i una pell molt escamada que li serveix d'escut protector.
Es distingeixen dues subespècies de sardina:
a) Sardina pilchardus pilchardus, que és la que viu a l'Oceà Atlàntic.
b) Sardina pilchardus sardina, que és la que viu al Mar Mediterrani.
Entorn 
Habita al mar Mediterrani, a l’oceà Atlàntic, al mar Cantàbric, al mar del Nord i al Canal de la Màniga; en aigües superficials d'entre 12ºC i 24ºC de temperatura. Forma grans bancs que s'aproximen a la costa a finals de primavera i durant l'estiu
De la mateixa espècie 
- Areng de l’Atlàntic:
Nom científic: Clupea harengus.
De color blavós negrós en el dors, amb el ventre platejat i arrodonit. Amb el cos lateralment comprimit i amb la mandíbula inferior prominent.

- Alatxa:
Nom científic: Sardinella aurita.
Peix teleosti de la família dels clupeids semblant a la sardina, de 20 a 30 centímetres de llarg. Es diferencia de la sardina per tenir l'opercle llis amb una sola estria i la vora de l'obertura branquial amb dos bonys.Habita al Mediterrani.

- Alosa:
Nom científic: Alosa alosa.
Conegut en castellà com a “Sábalo”. Habita a l’Atlàntic i al Mediterrani. Es distingeix per les dues escates allargades que té a la base de l'aleta caudal. Viu a prop de la desembocadura dels rius i en època fèrtil, entre maig i juny, deixa d'alimentar-se i puja pels rius per a posar-hi els ous.
Mesos de captura: 
Gen
Feb
Mar
Abr
Mai
Jun
Jul
Ago
Set
Oct
Nov
Des
La millor temporada per capturar la sardina és a l'estiu, quan comencen a pujar les temperatures. Però es troba des del maig fins a l'octubre.
Ormeigs de pesca 
La sardina es captura mitjançant l'arrossegament o l'encerclament.

L'art d'arrossegament és un art d'encalç en forma d'embut que, arrossegat pel fons del mar, captura tots els animals que troba al pas i els reté a la part final.

L'encerclament és l'ormeig de pesca que es realitza de nit per capturar totes aquelles espècies que neden en grans bancs. Consta de dues embarcacions, la cinta (barca més grossa, amb 10 o 12 homes i que és la que porta tots els estris de pesca) i el bot de llum (petita embarcació equipada amb uns potents llums). Quan el bot de llum, mitjançant els forts focus lluminosos, ha pogut atreure prou peix sota seu, la cinta li cala la xarxa arran de l’aigua en cercle, envoltant la mola de peix.
Les xarxes disposen d'uns flotadors a la part superior i d'uns pesos a la part inferior, de manera que es mantenen desplegades en vertical, a vegades amb alçades superiors als 80 metres.
Un cop encerclat tot el peix, es tanca la xarxa per sota estrenyent la sàgola, una corda que passa per unes anelles de la part inferior que, en tibar-se, converteix la xarxa en una mena de bossa, moment en el que el bot de llum surt del cercle i es comença a pujar el peix a les barques.
D'interès 
La Unió Europea és molt estricte pel que fa a la mida de captura d’aquests exemplars, les zones, les èpoques i els ormeigs de pesca. És un peix que serveix d'aliment per moltes altres espècies, i si no es regulés el seu consum i la seva explotació, en poc temps, podria veure's en perill.

Al ser un dels aliments preferits pels depredadors, és un dels esquers més utilitzats per pescar amb ham. Per aquest motiu, les sardines sempre neden en grans bancs. Així és com es protegeixen, ja que, almenys, les que neden a l'interior del banc estan fora de perill.

A l'estiu, s'apropa a la costa per a reproduir-se, per això és la millor època per a capturar-la. Durant l'hivern, es trasllada a zones una mica més fredes i profundes.
Degut a la seva extraordinària importància comercial i a la seva  abundància al mar Mediterrani, va donar el seu nom a Sardenya (denominació del llatí sardinae).

Té un alt contingut en omega 3, i és un dels peixos més grassos, més saludables i populars a Espanya.
Informació nutricional: 
100g contenen:
Energia
153 Kcal
Proteïnes
17,1 g
Greixos
9,4 g
B9
8,7 mg
B12
28,4 µg
D
7,9 µg
Fòsfor
258 mg
Potassi
20 mg
 
La sardina és un peix blau que no hauria de faltar a la nostra dieta. Destaca sobretot pel seu alt contingut en proteïnes i minerals com el fòsfor, el ferro i el sodi. És rica en àcids grassos insaturats omega-3, que ajuden a reduir els nivells de colesterol i els triglicèrids, i a disminuir el risc de patir malalties cardiovasculars. A més, augmenten la fluïdesa de la sang, el que evita el risc de patir trombosis i arteriosclerosis. És ideal dins d’una dieta equilibrada, sana i saludable, especialment pel seu alt contingut en nutrients essencials per l’organisme.
Fregiu les sardines, poseu-les damunt de paper absorbent i quan estiguin fredes separeu-hi la carn i les espines i barregeu-les amb el all i julivert picat. Feu una massa d’arrebossar amb la llet, el llevat, la farina i la sal fins que tingui cos. Afegiu-hi la carn de les sardines, doneu forma als bunyols i fregiu-les amb oli calent.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Vic
................T. 93 889 40 81
garoina Barcelona
................T. 93 515 77 31

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.