Tonyina

  • Tonyina
    Tonyina Tonyina
+info
Fitxa normal

TONYINA

+info
Nom comú 
TONYINA VERMELLA
Nom científic 
Thunnus thynnus
Descripció 
És un peix blau d’aigua salada que rep el nom de tonyina vermella. Pertany a la família dels escòmbrids i és de l'ordre dels perciformes.
Es caracteritza per tenir el cap, els ulls i la boca petita. El seu dors és d’un color gris blavós, amb reflexes metàl·lics; blaus grisos al costat i la panxa platejada. La seva carn és rosada, adquirint en ocasions un to vermell intens. Aquesta espècie es distingeix d'altres espècies de “túnids” per les seves aletes pectorals relativament curtes.
La tonyina vermella és un producte molt preuat en la gastronomia de tot el món, començant a Europa, als Estats Units d'Amèrica i sobretot al Japó.
Entorn 
Es troba sobretot a l’Oceà Atlàntic i al Mar Mediterrani.
De la mateixa espècie 
- Tonyina d’aleta groga:
Nom científic: Thunnus albacares.
És la espècie tropical més rellevant.

- Tonyina d’ull gran:
Nom científic: Thunnus obesus.
Habita en aigües càlides i temperades de l'Índic, del Pacífic i de l'Atlàntic. Té una constitució robusta i els ulls molt grans.

- Tonyina d’aleta negra:
Nom científic: Thunnus atlanticus.
Habita en aigües tropicals i temperades de l’est de l’Atlàntic.
Mesos de captura: 
Gen
Feb
Mar
Abr
Mai
Jun
Jul
Ago
Set
Oct
Nov
Des
La millor època de la tonyina són els mesos d’estiu, quan les aigües són més temperades, i els millors mesos per a capturar-la són els mesos compresos entre maig i octubre, inclosos.
Ormeigs de pesca 
Es captura mitjançant la pesca de grumeig o d’altura, el curricà i també per almadrava.

El grumeig és tota mena d'esquer, generalment bocins de sardina barrejada amb sorra, que els pescadors de canya llancen al mar per atreure el peix.

El curricà és una modalitat de pesca esportiva segons el procediment practicada des d'una embarcació en moviment, que consisteix a arrossegar un esquer a una velocitat moderada per mitjà d'una corda grossa o d'una canya de pescar fixada a la popa.

I l'almadrava és un clos amb compartiments fets de xarxes, etc., establert generalment prop de la costa, i destinat a la pesca de tonyines.
D'interès 
La forma juvenil es denomina golfàs.
És un dels peixos més ràpids del món.
Pot mesurar 4 metres i pesar més de 900Kg.
Té una carn molt valorada en el món gastronòmic.
L’acció humana està fent estralls en la població d’aquesta espècie, ja que el seu consum és molt abundant en aquests últims anys.
La tonyina vermella és la més sol·licitada en el món gastronòmic japonès. El sushi i el sashimi, dos plats japonesos, s'han convertit en una moda, una cultura i una tendència moderna en la gastronomia més selecta en tot el món.
Informació nutricional: 
Rentem el bonítol, i tallem-lo a daus d’un gruix similar.
En una paella, sofregim la ceba, amb una mica de sal per sobre.
Al cap de dos minuts, afegim-hi els alls laminats i els pebrots verds trossejats, i deixem-ho que es sofregeixi a foc suau fins a estar ben cuit, després afegim-hi les patates esqueixades i deixem-ho uns 3 a 4 minuts, removent-ho de tant en tant. A continuació, afegim la polpa dels pebrots xoricers i un parell de bitxos, removem-ho tot i deixem-ho cuinar un parell de minuts.
Per últim, aboquem-hi el caldo necessari per cobrir completament tots els ingredi- ents, i deixem-ho coure fins que les patates estiguin ben cuites (aproximadament uns 30- 40 minuts). Quan les patates estiguin en el seu estat òptim, tirem-hi els daus de bonítol. Rectifiquem de sal i pebre, i deixem-ho uns 5 minuts més a foc lent. Deixem reposar uns minuts i ja tenim llest el nostre “marmitako” de bonítol.
Tallarem la tonyina en daus, procurant de que tinguin tots la mateixa mida i forma, intentant de que siguin del tamany d’un mos. El millor és tallar-los de 2 x 2 cm. com a màxim. Posem la sal, el sucre, la farigola i la ratlladura de llimona en un bol i ho barregem bé. Amb 1/3 de la barreja, cobrim la base de la safata posem els daus a sobre, deixant espai entre uns i altres, i cobrim amb la resta de la barreja.
Els posem a la nevera i deixem reposar durant un màxim de 2 hores. Quan hagi passat el temps , traurem la sal i netejarem els daus amb un pinzell i aigua, i els sacarem amb paper absorbent.
A l’hora de servir els daus, els untarem lleugerament amb oli d’oliva verge extra. Finalment, tallarem els tomàquets en quatre rodanxes cadascun i els posarem amb brotx- etes amb els daus de tonyina marinats, juntament amb uns trossets d’alfàbrega.
Les quantitats estan pensades per a 4 persones.
Tallem la tonyina a daus d'uns 3 cm de costat i la posem a marinar en un bol amb la salsa teriyaky en cru.
Heu de tenir en compte que hem d'elaborar la salsa dues vegades, 1 reduïda i l'altre en cru (per poder marinar els daus).
Per fer la salsa
Barregem la resta d'ingredients (soja, mirin, sake i sucre) en un pot que portarem a ebullició. A foc mínim, reduirem a la meitat.
També és freqüent posar una mica d'aigua a la barreja i així s'allarga el període de reducció. Cal estar atent de que no es torni massa espessa i vigilar que si la deixem refredar, encara s'hi posarà més.
Mentrestant, tenim els daus fent-se a la planxa (o a la barbacoa). Quan estiguin daurats, els glacegem amb la salsa reduïda i amb l'ajut d’un pinzell. Els hi donarem la volta per pintar-los i seguidament els podem punxar amb la broqueta.
També es poden consumir totalment en cru, allargant la marinada un parell d’hores.
NOTES
Si per fer les broquetes utilitzem vares de bambú enlloc de les metàl·liques i la cocció la volem fer a la barbacoa, millor deixar-les 1 hora en aigua abans de muntar-les.
Si en sobra, la salsa es pot guardar, ben tapada, a la nevera. També és molt típic comprar la salsa feta, tot i que ja veieu que fer-la no té cap dificultat.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Vic
................T. 93 889 40 81
garoina Barcelona
................T. 93 515 77 31

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.