Tubercles

  • Tubercles: patates
    Tubercles: patates Tubercles: patates
+info
Fitxa normal

TUBERCLES

Aquest grup està format per: patates, moniatos, etc.

La patata és una planta herbàcia que pertany a la família de les Solanàcies. Necessita d’un clima temperat – fred per cultivar-se. Té les fulles compostes, amb folíols grossos que s’intercalen amb altres de més petits. Les flors són blanques o violàcies. Els tubercles comestibles són la seva part més característica.

És el tubercle més cultivat i consumit al món, ja que és la base de l’alimentació de moltes comunitats i cultures.

La patata té més de 200 varietats (Agria, Bufet, Monalisa, Kennebec, Red Pontiac, etc.) i es classifiquen pel color de la pell i de la carn, per la textura de la pell, per la forma i per la mida. Així, d’acord amb el color de la pell, es classifiquen en: vermelles (Red Pontiac o desirée), grogues (Kennebec o Monalisa) o blanques (Bufet); mentre que amb el de la carn, es classifiquen en grogues o blanques.

Per obtenir la patata, cal sembrar patates grillades o trossos de patata amb grill. També és aconsellable comprar-la seleccionada, especial per sembrar, per obtenir resultats satisfactoris. La collita de patates es fa quan la planta comença a assecar-se. Des que apareixen les primers fulles, s’han d’anar recalçant les plantes (cobrir la base de la planta amb terra) per evitar que la llum incideixi sobre els tubercles.  Els millors mesos per comprar patates van des de juny fins a setembre.

Actualment, els principals productors de patata són: Xina, Rússia, Índia, EE.UU., Ucraïna, Polònia i Alemanya.

Conté un 82% d’aigua, proteïnes, midó, fibra i glúcids. Pel que fa als minerals, és una bona font de potassi, fòsfor i, en menor proporció, magnesi, calci, sodi i ferro. Pel que fa a les vitamines, aporta vitamines C, A, B1 (o tiamina), B2, B3 (niacina) i B6.

Moltes de les seves propietats es troben a la pell. Per això, és molt recomanable que les que es puguin val la pena cuinar-les amb pell.

Amb la patata es pot fer quasi tot. Es pot fregir, bullir, coure al vapor, guisar, fer-ne purés o amanides, posar-la en sopes, o utilitzar-la com acompanyament de qualsevol plat. Així doncs, permet una infinitat de possibilitats a la cuina. Tanmateix, cal tenir en compte la varietat de la patata ja que, per exemple, unes van millor per fregir, com les desirée; altres són més indicades per guisar o rostir, com les liseta; i altres són més adquades per bullir o coure, com les monalisa.

També cal tenir en compte que la patata no s’hauria de consumir mai crua, ja que conté solanina, una toxina que es destrueix fàcilment amb la calor i es troba, sobretot, a les parts verdes de la patata i als brots. Aquesta toxina pot provocar problemes gastrointestinals i neurològics.
Trinxat de bolets
Saltem els bolets en oli calent, afegim la panxeta i l’all, abans de que comenci a daurar hi afegim la patata, xafem una mica i treballem el conjunt, condimentem i afegim el julivert abans de treure’l del foc.
Salsa de col
Coure des de fred durant 90 min., a foc lent i colem fi. Reduir a sabor adequat i lligar amb midó i mantega.
Al servei
Saltem el llamàntol per un costat i escalfem la salsa, afegim el suc de tòfona al final. Fem un rectangle amb el trinxat i el marquem a la planxa, escalfem el bolets i ho emplatem amb harmonia.
Posem els bolets secs en remull amb aigua calenta uns 20-30 minuts.
Escapcem les patates, reservem. Afegim el pebre vermell al tomàquet.
Sofregim la ceba, incorporem l'all picat i ofeguem. Afegim el tomàquet ratllat, remenem i deixem caramel·litzar uns 10 minuts a foc baix. Preparem la picada, reservem.
Quan s’hagi evaporat tot l’aigua de vegetació afegirem les patates, ofegarem i afegim l'aigua dels bolets i aigua fins a cobrir les patates. Salem, tapem i courem uns 15 minuts a foc mig-baix. Quan a les patates els hi quedin uns cinc minuts de cocció, hi afegirem els bolets i la picada. Rectifiquem de sal, si cal. Tapem i cuinem cinc minuts fins que les patates estiguin cuites. Deixem reposar unes hores o un dia.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

6 + 1 =
Resol la operació, siusplau.