Xai i cabrit

  • Costelles de xai i cabrit
    Costelles de xai i cabrit Costelles de xai i cabrit
+info
Fitxa normal

XAI I CABRIT

La carn de xai es pot considerar vermella o blanca en funció de l'edat i de l'alimentació que ha rebut l'animal.

El xai és un dels animals amb major percentatge de greix, principalment saturat. Això afavoreix la melositat i la tendresa de la seva carn. Si s'analitzen les parts del xai, les costelles són les porcions més grasses; l’espatlla i les mitjanes contenen valors entre mitjos, i la cuixa conté la meitat de greix que el de les costelles. Pel que fa a l'edat, si l'animal és jove, el greix es concentra sota la pell i es pot eliminar fàcilment. En canvi, en animals més grans es troba entre el teixit muscular.

Nutricionalment, la carn de xai és una bona font de proteïnes de bona qualitat; de vitamines B12 i B2; i de minerals com el ferro, el fòsfor i el zinc.


La carn de cabrit és una carn magra, de textura tendra, melosa i de sabor delicat, molt similar a la de xai però aquesta és menys fina. Se sol consumir en forma de guisats, al forn, o arrebossada.

Pel que fa a l’aspecte nutricional, destaca pel seu alt contingut de vitamines del grup B, i en menys proporció vitamines E i D; proteïnes; i minerals com el zinc, el fòsfor, el magnesi, el potassi, el iode, el ferro, el sodi, el calci, el seleni, l'aigua, el colesterol, àcids grassos mono insaturats i poli insaturats.
Netejar les espatlletes. Salpebrar i fregar amb els alls aixafats. Empolsinar amb la farigola. Reservar.
Posar tot en una safata de forn ajustada i sense amuntegar. Coure a 150o durant 3 hores i tapar amb paper d’alumini, girant de tant en tant les espatlletes. Retirar del forn. Recuperar el fons de cocció i reser- var. Desgreixar.
Fons de xai
100 gr. Oli de gira-sol
2 Kg. retalls de xai
500 gr. Ceba tallada en mirepoix
3 caps d’all partides en 2
300 gr. Pastanaga tallada en mirepoix
1⁄2 Kg. tomàquets a meitats, pelats sense aigua ni llavors
Orenga
Farigola, llorer
250 gr. Vi blanc
5 lt. aigua
Escalfar l’oli i daurar els retalls. Afegir la ceba i els alls. Daurar. Afegir la pastanaga. Ofegar. Incorporar el tomàquet i les espècies. Sofregir. Mullar amb el vi i evaporar del tot. Mullar amb l’aigua. Portar a ebullició. Escumar i coure tapat 2 hores a foc lent. Colar pel xinès i la mitja. Desgreix- ar i reservar.
Brasejat
10 espatlletes
10 alls
10 branques de farigola 2 llorer
2 branques de romaní
G. Servei
Patates “a lo pobre”
1,2 gr. Patates al tall emincé 150 gr. oli d'oliva verge
1⁄2 l. Aigua
3 alls
10 gr. julivert picat Salpebre
Triturar els alls, l’aigua, l’oli i el julivert. Barrejar amb les patates. Amanir i col·locar en una brasera. Coure tapat al forn a 150o durant 1 hora. Transcorregut el temps, destapar i deixar daurar i assecar. Reser- var.
Servei
1 Espatlleta 1 G.S. salsa
Escalfar una mica el fons de cocció i ruixar sovint fins que tingui un aspecte de lacat. Acompanyar amb les patates i refrescar amb julivert picat.
Piquem els dàtils i barregem amb la carn de les botifarres, que ens quedi una pasta lligada. Posarem les espatlles ben estirades, salpebrarem i repartirem per damunt de la mescla anterior, donant-hi una forma allargada per poder-ho embolicar. Lliguem-ho com un tall rodó
En una safata de forn, hi posem les espatlles farcides i ho rostim al forn a 190 graus durant uns 15 minuts.
Sofregim les cebes, els porros i les pastanagues ben picades, quan estigui gairebé cuit, afegim-hi el tomàquet tallat a trossos, els alls aixafats i les herbes. Ho salpebrem i deixem-ho coure uns cinc minuts més.
Afegim-hi el sofregit a la carn i ho ruixem amb el vi ranci, ho hem de coure deu minuts més. Girem els talls i afegim-hi 500 mil·lilitres de brou de pollastre. Ho hem de coure a 160 graus durant trenta minuts. Les espatlles han de quedar ben rossetes i tendres.
Retirem les espatlles del forn i ho deslliguem. Tallem en rodanxes i ho servim amb la salsa, prèviament passada pel passapurés i colada. Rectifiquem de sal i pebre.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81
garoina Manresa, Les Bases
................T. 93 873 06 54
garoina Manresa, Passeig
................T. 93 876 20 11
garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16
garoina Manresa, Alcalde Armengou
................T. 93 836 28 85
garoina Berga
................T. 93 822 33 26
garoina Vic
................T. 93 889 40 81

SUGGERIMENTS

Ens agrada millorar contínuament, per això si tens idees per a fer-ho et convidem a ajudar-nos-hi.

1 + 2 =
Resol la operació, siusplau.