Làctics i ous

  • LÀCTICS I OUS
    LÀCTICS I OUS LÀCTICS I OUS
+info
Fitxa normal

LÀCTICS I OUS

La llet i els derivats làctics són aliments imprescindibles a la nostra dieta. Són aliments que contenen una important riquesa i varietat d’elements nutritius que contribueixen a una dieta equilibrada.

Els experts reiteren la necessitat d’incloure aquests productes làctics en la dieta diària perquè, entre altres beneficis, millora la salut cardiovascular.

Molts de nosaltres segur que recordem com anàvem a comprar un litre de llet amb una gerra, es bullia i es prenia amb galetes. Actualment, existeixen tantes varietats de llets i derivats làctics com gustos té el client: llet sencera, descremada, enriquida en tot tipus de vitamines, àcids grassos i una gran varietat de iogurts i postres làctics. El ventall és immens!

Els làctics són molt rics en calci i en sabor. Són perfectes per preparacions salades i dolces, fredes o calentes; per a gaudir-ne en qualsevol moment del dia.

En els últims decennis, la producció de llet mundial ha augment en més del 50%, passant de 470 milions de tones en el 1981 a 727 milions de tones en el 2011. Els països amb més excedent de llet són Nova Zelanda, els EE.UU, Alemanya, França, Austràlia i Irlanda. I els països amb més dèficit de llet són Xina, Itàlia, la Federació de Rússia, Mèxic, Algèria i Indonèsia.

La llet és un aliment nutritiu que té un reduït temps de conservació i que exigeix una acurada manipulació. La vida útil de la llet pot prolongar-se dies mitjançant tècniques de refredament o de fermentació. La pasteurització és un procediment pel que, a través del tractament tèrmic, es prolonga la vida útil de la llet i redueix el número de possibles patògens fins a nivells que no representin cap perill per la salut. La llet pot seguir transformant-se i elaborant-se en productes làctics amb un prolongat temps de conservació, com la mantega, el formatge...

A les nostres botigues, pot trobar-hi una gran varietat de productes làctics, els quals es poden classificar entre:

a) Làctics sense fermentar:
- Llet líquida: és el producte més consumit, elaborat i comercialitzat. Comprèn productes com: la llet pasteuritzada, la llet desnatada, la llet normalitzada, la llet reconstituïda, la llet de llarga conservació (UHT) i la llet enriquida.
- Llet condensada: s’obté a partir de l’eliminació parcial de l’aigua de la llet sencera o desnatada, afegint-hi sucre. L’elaboració prevé del tractament tèrmic i la concentració.
- Llet evaporada: s’obté a partir de l’eliminació parcial de l’aigua de la llet sencera o desnatada, sense afegir-hi sucre.
- Llet en pols: s’obté a partir de la deshidratació de la llet i generalment es presenta en pols o grànuls.
- Mantega: producte gras derivat de la llet. 
- Nata: part de la llet molt rica en greixos; s’obté descremant o centrifugant-la. Comprèn productes com: la nata reconstituïda, les nates preparades, la nata líquida pre envasada, la nata per muntar o per batre, la nata envasada a pressió, la nata muntada o batuda, la nata fermentada o nata acidificada.

b) Làctics amb fermentació:
- Llet fermentada: s’empra per fabricar altres productes làctics. S’obté de la fermentació de la llet utilitzant microorganismes adequats, per arribar a un nivell d’àcides desitjat. Entre els productes fermentats podem trobar el iogurt i el quefir.
- Formatges: s’obtenen mitjançant la coagulació de la llet (caseïna), que se separa del sèrum. Els formatges poden ser durs, semidurs, tous, madurats o no madurats.

c) Postres làctics, com l'arròs amb llet, la copa de xocolata i nata, la crema de xocolata, la quallada, el flam d’ou, el flam de vainilla, els gelats, les natilles, les natilles de xocolata...

Es recomana un consum de 2-3 racions/dia de productes làctics, és a dir en el cas de la llet es recomana uns 400-600 mil·lilitres diaris, i en el cas dels formatges 120-180g/dia.


Pel que fa als ous, aquests són una font important de nutrients essencials que el nostre organisme no fabrica per si sol i, per tant, han de ser aportats a partir de l'alimentació: vitamines; minerals com fòsfor, iode, ferro, seleni, zinc i crom; aminoàcids essencials; àcids grassos essencials (omega 3 i omega 6) i proteïnes. Per tant, l'ou és un ingredient bàsic a la nostra cuina, no només per la seva versatilitat i pel seu sabor característic que aporta als aliments, sinó també per les seves importants propietats nutricionals. A més és fàcil de digerir.

L'ou es caracteritza per ser:
- Escumant
- Emulsionant
- Colorant
- Aglutinant i espasant
- Coagulant
- Adhesiu
- Clarificant
- I per donar un acabat brillant a les superfícies.

Es recomana un consum de 4 ous a la setmana per a una persona adulta, 3 ous per als nens i, fins a 7 ous a la setmana en adults amb una important massa muscular que realitzin activitat física intensa.

A la piràmide de l'alimentació saludable, l'ou pertany al grup dels proteics i, per tant, substitueixen a la carn, al peix i als llegums, sent una ració proteica en forma d'ou 2 unitats. És a dir, 2 ous equivalen a 100g de carn, a 120g de peix o a 100g de llegum en cru.

Pel que fa al seu etiquetatge, és imprescindible que l’ou tingui marcat a la seva closca un codi distintiu de la granja de producció, en el què s’indica el sistema de cria de les gallines, el país, la ciutat i la granja de procedència.

A l’envàs dels ous que arriben al mercat s’hi inclouen altres dades obligatòries, com el centre d’embalatge, la data de consum preferent, el pes, i l’explicació dels codis impresa a cada ou, per exemple. L'objectiu és poder seguir el rastre de l’ou des de la seva posta fins que arriba al consumidor final.

A les nostres botigues, hem apostat per tenir ous procedents de gallines criades en llibertat, sense gàbies, des del primer dia de la seva vida.

THERMOMIX ®
1.- Escorrerem el bacallà i l’assecarem amb paper de cuina o amb un drap de cotó.
2.- Posarem l’oli i els alls dins del got i ho programarem 6 minuts a temperatura Varo- ma i a velocitat 3 1⁄2 (si no els volem triturar els programarem a velocitat 1 i ho retirarem quan acabi el temps).
3.- Baixarem les restes de les parets i, amb la màquina en marxa a velocitat 4, afegirem el bacallà i ho apujarem a velocitat 6.
4.- Afegirem la nata i el pebre i ho programarem uns 15 segons a velocitat 6.
5.- Comprovarem que estigui tot ben lligat i rectificarem de sal i pebre si és necessari.
Posarem el forn a 160oC. Mentre s’escalfa, separarem les clares dels rovells, tamisa- rem les farines i ho reservarem.
Posarem el formatge, la mantega i la llet a la batedora i ho batrem 5 minuts a mig gas. A continuació, afegirem els rovells, les farines, una cullerada de suc de llimona i la sal i ho batrem tot 3 minuts més. Ho reservarem en un bol.
Seguidament, muntarem les clares amb el gasificant durant 3 minuts i afegirem a poc a poc el sucre i augmentarem a màxima potencia la batedora durant 3 minuts més. Introduirem les clares amb cura al bol del formatge que havíem reservat prèviament.
Posarem el motlle al forn al bany maria a 160oC durant 55 minuts. Finalment, ho dei- xarem 5 minuts més amb la porta oberta i emplatarem.
En primer lloc pelem els advocats i els hi traiem l’os, bolquem-los en el got de la batedora i afegim-hi el sirope, el cacau, la llet, les espècies i la ratlladura de taronja.
Finalment batem-ho tot fins que ens quedi una textura cremosa tipus mousse suau.
Una vegada preparada la mousse bolquem-la a una màniga pastissera amb punta d’estrella i farcim les petites tartaletes dibuixant una espiral que cobrim amb granets de magrana pel damunt. Jugant amb el contrast de color i textu- ra.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.