#

LES GAROINES

Un bocí de mar per al paladar

Les garoines són uns mol·luscs coneguts també amb el nom de garotes, urissos, oriços o eriçons de mar. Es troben a la Costa Brava en quantitats força escasses i la seva pesca està molt controlada i regulada, fins al punt que només els poden comercialitzar els mariscadors professionals. Degut a la forta demanda també són cultivades en piscifactories del Mediterrani i de l'Oceà Atlàntic.


La millor època de recol·lecció d’aquest marisc és entre els mesos de gener i abril

La part comestible de la garoina s’anomena gònada. Per assaborir-la, cal tallar primerament la seva base. Es tracta d’una carn sucosa, tova i d’un marcat sabor a mar, molt preuada per la seva exquisidesa. Es mengen crues, acompanyades de pa torrat o bé botifarra negra i alls tendres. D’un temps ençà se n’han creat noves receptes, com les garoines al cava amb closca.


Durant  els mesos de gener a març, a Palafrugell s'hi celebra la Garoinada, una mostra gastronòmica que permet tastar-les juntament amb un segon plat i un postre típic d'aquesta població del Baix Empordà.

Clarico-Image-Text

Les garoines: molt més que sabor a mar


Si pensem que aquests éssers tan petits no ens aportaran res més que omplir-nos la panxa, anem errats. Les garoines gairebé són tot aigua i amb un valor energètic força baix. Malgrat, això les seves qualitats són múltiples i sorprenents.  Una de les raons per menjar-ne és que són aliments que beneficien la salut a nivell general. Les proteïnes, vitamines i minerals que contenen fan que siguin aliments fàcils de digerir, que afavoreixin el bon funcionament de les cèl·lules i que milloren els problemes gàstrics, sobretot, l’acidesa i la gastritis.