#

COM ES MENGEN LES GAROINES?

Un tros de mar a la boca

Com menjar garoines

Tradicionalment, les garoines es menjaven a la platja, acabades d’agafar. Es consumien entre grups d’amics que les anaven a buscar directament al mar, entre les roques. Avui la seva pesca està molt controlada, fins al punt que només els mariscadors professionals poden comercialitzar-les. Per sort, les garoines poden ser cultivades i gaudir d’aquest plaer del mar tot l’any, malgrat que és durant els mesos de gener i abril que són més suculentes.

L’elaboració d’aquest suculent menjar pot variar. Es pot cuinar i consumir de diferents formes, encara que la forma tradicional sol ser directament crues acompanyades d’una mica de pa, (hi ha persones que hi posen una mica de llimona, a nosaltres no ens agrada perquè mata el gust exquisit de la mar).


Les garoines són també excel·lents en remenats, amanides, al forn o combinades amb diversos plats de peix.

Per menjar-nos una garoina, una vegada el tinguem al plat obertes, hem de netejar-les per dins ja que pot tenir restes de sorra. La part més vermella o taronja es la que podem consumir. No sol haver-hi una gran quantitat de menjar, però el seu sabor es molt característic i agradable.


Aquestes delícies que ens dóna la mar són consumides des de l’antiguitat, i des de llavors són molt valorades pel seu sabor, el seu contingut en iode i l’aportació molt minsa de calories. Els eriçons de mar abunden a les costes europees des d'Irlanda fins a les Illes Canàries i el mar Mediterrani, tenint més protagonisme gastronòmic a Girona, Galícia i Astúries.

Com preparar-les

  • Crues: Obrint-les i acompanyant-les solament d’una mica de pa. 

  • Crues amb llimona: Obrint-les i regant-les amb unes gotes de llima o llimona. El seu sabor és més fort, apte per als apassionats del marisc. 

  • Al vapor: Posant una mica de sal grossa a la boca de les garoines i col·locant-les en una olla de panxa enlaire. Hi aboquem mig got d'aigua i els posem a bullir. Un cop comença a sortir vapor, tapem l'olla i ho deixem 5 minuts. El sabor és menys fort que menjar-les crues, però el seu sabor és més intens que cuites. 

  • Cuites: Omplim una olla d'aigua i fiquem les garoines cap per avall, als quals haurem posat una mica de sal grossa a la boca. Quan hàgim començat a bullir amb força comptem 1 minut i les retirem. 

  • Al forn: Posem una mica de sal a la boca, les col·loquem en una safata i les posem al forn preescalfat a 200ºC durant 10 minuts.

  • Al microones: Posem les garoines en un plat, de 6 en 6, a màxima potència durant 3/5 minuts, depèn de com vulgueu que quedin de fetes.

Clarico-Text-Image-2

Idees de receptes per provar

Risotto de garoines. Cocina de mi abuelo

Remenat de garoines i espàrrecs de marge. Directo al Paladar 

Garoines gratinades al cava. Receptes.cat
Garoines farcides. Ametlles i avellanes 

Espaguetis amb garoines. Personal Xef